Версия за кървавата баня в Страсбург: Била подготвена, за да спре протестите срещу властта

„Погнусен съм, как може да се говорят такива неща“, реагира държавният секретар Нюнез

Конспиративна теория за организиран от властите или тайните служби атентат в Страсбург плъзна в социалните мрежи и стигна дори до Лоран Нюнез, държавния секретар към министъра на вътрешните работи на Франция, предаде Канал 3.

Според нея кървавата баня от вторник вечерта имала за цел да пресече пети пореден уикенд на протести във френските градове на движението на т. нар. „жълти жилетки“, и да отклони вниманието и енергията на французите от политиката на президента Макрон и правителството му.

„Аз определено съм погнусен от това – как може да се казват подобни неща. Явно сме в сферата на теорията на конспирацията“, така реагира Лоран Нюнез пред „Франс Антер“ на версията за заговор.

„Има връзка с движението на „жълтите жилетки“, но в съвсем друга посока“, смята експертът по вътрешна сигурност Ерик Делбек. Той разкри, че „в Интернет из сайтовете на радикални ислямисти имаше ясен призив да бъде използвано случващото се с „жълтите жилетки“, за да се стигне до една нестабилност и в даден момент да се появи възможност за извършването на атентат“.

„Не може всичко и навсякъде да бъде под контрол, иначе как ще се живее“, каза пред „Фигаро“ Делбек, според когото броя на мобилизираните в преследването на убиеца над 600 полицаи и жандармеристи „е адекватен на заплахата“.


image0 (9K)