Вдигат двойно глобата ако караш без книжка, забраняват нощното кормуване на младите шофьори

Глобата ако караш без книжка ще бъде повишена двойно според предложените нови правила. Това каза в студиото на Би Ти Ви директорът на Агенция „Автомобилна администрация“ Бойко Рановски. В момента глобата е 300 лв., санкцията ще скочи на 600 лв., добави той.

Новите правила предвиждат младите шофьори да карат с придръжител. Изискването ще важи за водачите със стаж до две години зад волана, каза Рановски. Младите и неопитни шофьори няма да могат да карат и през нощта.

„Нощно време няма да има право да вози пътници, с изключение на придружителя си. Свидетели сме как млади хора отиват на дискотека, при които има голям брой загинали“, обясни Рановски.

Преди първоначална регистрация на автомибилите, собствениците ще трябва да минат през пункт за проверка на техническа безопасност. След като премине подобна проверка, автомобилът ще продобие паспорт с техническите данни и КАТ ще дават регистрация.

„Ще има отделни пунктове, които ще бъдат с нови изисквания, това няма да са пунктовете за годишни технически прегледи. В Пътна полиция ще се получават само регистрационните табели. Гражданинът собственик на автомобила ще получава паспорт, който ще важи до края на регистрацията“, обясни промените Рановски.

Източник: Faktor.bg


image0 (9K)