Ванче Михайлов бил готов да агитира в България за „независима Македония, в полза на Югославия“

Ексклузивен секретен доклад от архива на американското външно разузнаване ЦРУ, който вече е разсекретен, стигна до вестник „Нова Македония“, предава Агенция „Фокус“.

„Докладът съдържа пет изключително интересни точки, които разкриват как високопоставена делегация на Югославия и ръководителите на ВМРО се договарят за общ проект, за който трябва да сключат и писмен договор, предвиждащ македонците да получат подкрепа като отделен субект и да се опитат да формират „всемакедонска държава“. На края на документа са загатнати и перспективите на тази държава, които са били включени като клауза на договора. А именно, по съдържание, документът е интересен от няколко аспекта.

От него научаваме, че през март 1949 г. в Анкара, Турция, се провежда среща между представители на Югославия и делегация на ВМРО, ръководена от Иван (Ванче) Михайлов, дългогодишен лидер на тази организация. Михайлов поискал и получил писмен отговор от югославска страна, а искането се отнасяло за формиране на „независима македонска държава“ и по какъв начин Югославия може да помогне в този замисъл.

Според документа, Югославия е приела идеята за създаване на отделна и независима държава на македонския народ и се е съгласила да направи всички дипломатически усилия за приемане на този замисъл от международната общност, както и да „влияе на общественото мнение в Гърция и България“ в полза на плана. „Освен това, правителството на Югославия ще субсидира ВМРО за период от две години след сключването на това споразумение“.

„Михайлов, от своя страна, действащ от името на ВМРО, се е съгласил да се откаже от всички антиюгославски дейности и ще насърчава агитацията за независимост сред македонците в България. ВМРО ще се опита да обърне симпатиите на македоците и в България, и в Гърция, в полза на Югославия“, се отбелязва във втора точка на документа на ЦРУ.

Източник: epicenter.bg


image0 (9K)