Валери Симеонов: Шефът на руското външно разузнаване е поискал освобождаването на Божков

„Имам информация отпреди четири-пет часа, че шефът на външното разузнаване на Русия Сергей Наришкин е направил среща с вицепремиера на ОАЕ и шейх на Дубай Мохамед бин Рашид ал-Мактум (вторият, да не кажа първият човек в ОАЕ) и е поискал освобождаването на Васил Божков”. Това заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините” по Нова телевизия.

„Това е изключително неприятно и опасно. До момента този човек е бил в арест, нямал е достъп до телефони, нито връзка с България”, каза още Валери Симеонов. Трябва да се поиска обяснение от руската страна на какво основание Москва, за пореден път, по такъв безобразен и нагъл начин, се намесва във вътрешните работи на България, добави той.

Васил Божков търсил съдействие от Русия да го пуснат от ареста в Абу Даби

На въпроса на водещите сигурно ли е, че Васил Божков е бил зад решетките, Валери Симеонов отговори категорично: „Естествено! Сигурен съм. Той е в арест, без достъп до телефон и до други хора. Не мога да кажа откъде, но имам достоверна информация за това”.

„Според мен, след като става ясна тази информация, България няма никакъв друг ход, освен външното ни министерство да повика посланика Макаров и да го попита така ли е, а то че е така, е така. Публикувано е в медиите. Трябва да се поиска обяснение от руската страна на какво основание Москва, за пореден път, по такъв безобразен и нагъл начин, се намесва във вътрешните работи на България, опитвайки се да освободи човек с вече над десет обвинения, включително за организирана престъпна група за убийство”, коментира Валери Симеонов.

“Бих пратил прокуратурата”. Валери Симеонов обвини журналисти от bTV в корупция, те ще го съдят

„Не влизам във война с медиите. БНТ не трябва да взима позиция и да дава присъди. Всеки човек има достойнство и когато отстояваш една кауза, съвсем редно е да се защитаваш. Много добре знаете, бил съм при вас, изнасял съм информация с имена, факти и доказателства. Не си спомням, по някакъв начин, моите думи да са били редактирани или изопачавани”, заяви още Валери Симеонов в предаването.

На въпроса дали съжалява за отправените обвинения за корупция към журналисти от bTV, той отговори: „Аз изложих тезата си по отношение на корупцията в България, подчертах дебело факта, че повече от 45 дни в частната телевизия bTV не се коментира информация, която е свързана включително и със заплахи за убийства. Те не са потърсили позицията на Божков, който беше на разположение в България доста след като имаха информацията“. „В същото време на Божков му беше дадено време в 15-20-минутно телефонно интервю, в което фактите отново не бяха подложени на проверка. Гледах bTV, когато гостува Цветомир Найденов и така научих за тези неща. Тези имена аз ги научих от ефира на bTV. Цветомир Найденов ги каза, а Антон Хекимян не отрече“, обясни Валери Симеонов пред Нова телевизия.

 

 


image0 (9K)