Бяла смърт може да е застигнала мигрантите в камиона, дошъл от България на Острова!

Британската полиция разследва един от най-ужасяващите случаи на масово убийство в историята на страната, след като в товарен камион в Есекс бяха открити труповете на 39 души, включително един тийнейджър, предава „Дейли мейл“. Ужасното откритие направи екип на Бърза помощ, в индустриалния парк „Уотърглейд“.

Според изданието камионът марка „Скания“ е по произход от България и е влязъл в Обединеното кралство през уелското пристанище Холихед, откъдето по принцип влизат фериботите от Ирландия. Товарната част на камиона има хладилна инсталация, така че има версия, че хората в товарния контейнер са замръзнали до смърт, докато са се опитвали да преминат през „слабото място“ на границата с Ирландия, отбелязва „Дейли мейл“.

24-годишният шофьор на камиона, който е от Северна Ирландия, е бил арестуван по подозрение в убийство.

Фактът, че камионът е пристигнал в Холихед в събота, говори, че загиналите трябва да са били затворени в него най-малко четири дни, пише британското издание.

Според версиите на разследващите маршрутът, по който е преминал камионът, е необичаен. Това повдига въпроса за нелегалния трафик на мигранти, който търси нови пътища, отбелязват медиите на Острова.

Според полицейски източник контейнерът първо е пристигнал в Белфаст, Северна Ирландия от френското пристанище Шербур, след което е бил откаран в Дъблин и оттам на ферибота за Холихед. Отбелязва се, че ако е пътувал за Ирландия, контейнерът най-вероятно не е бил проверяван.

Ирландският премиер Лео Вардакар обяви, че ще бъдат извършени всички необходими разследвания, ако се потвърди, че камионът е минал през страната.

Все още няма официална информация за 39-те тела, намерени в камион в Есекс. По подозрения на британските власти, става дума за трафик на хора.

Вътрешният министър Прити Пател реагира в Туитър: „Шокирана и натъжена съм от този страшен трагичен инцидент в Грейс. Полицията на Есекс има арестуван и трябва да им дадем време да проведат своето разследване“.

Премиерът Борис Джонсън написа в Туитър: „Ужасен съм от този трагичен инцидент в Есекс. Получавам редовни актуализации и вътрешното министерство ще работи в тясно сътрудничество с полицията в Есекс, докато установяваме какво точно се е случило. Моите мисли са с всички онези, които са загубили живота си и своите близки. „

Посолството ни в Лондон е в контакт с британските власти по изясняване на случая с намерените мъртви в камион 35 души в графство Есекс. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР, цитира „Епицентър“. Установена е връзка с британската полиция, представител на посолството ни е провел среща и в Министерството на външните работи в Лондон.

Посланикът ни Марин Райков е разговарял по телефона с британската посланичка в София Ема Хопкинс, като са се договорили да следят заедно случая.

Към момента още не може да бъде потвърдено дали намереният камион е с българска регистрация и дали е пътувал от България.

Няма данни и за националността на намерените в камиона човешки тела.

От британската полиция предупреждават, че идентифицирането на жертвите ще отнеме време.

От полицията в Есекс обявиха в Туитър „гореща линия“ за хора, които нямат информация или се притесняват за близките си.

ВИДЕО

 


image0 (9K)