НАЙ-НОВИ:

Бюджетната комисия: 9% ДДС за бебешки храни, памперси и книжни изделия

Бебешките храни и памперси ще се облагат с 9% ДДС от 1 юли като временна антикризисна мярка, въведена заради корона кризата. Това гласуваха депутатите от бюджетната комисия, които приеха на второ четене промените в закона за ДДС.

Предложението е на ДПС и то бе отхвърлено при първото четене на законопроекта. Сега обаче вносителите Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски и Йордан Цонев предлагат по-подробно разписан текст кои детски храни да бъдат с по-ниска ставка – адаптирани бебешки млека и прахообразни каши, както и пюрета за бебета и малки деца в опаковки до 250 г – плодови и зеленчукови, с месо и с риба. С 9% ДДС ще бъдат и памперсите.

Намалението ще направи по-достъпни храните и фармацевтичните продукти за повече семейства. „Длъжни сме пред обществото да осигурим на децата – нашето бъдеще – пълноценни условия за отглеждане и развитие, независимо от ситуацията, в която се намираме”, написаха депутите от ДПС още при внасянето на предложението.

Книжните изделия също ще се ползват от по-ниската ставка.

С намалена ставка от 9% ще са също така ресторантьорките и кетъринг услугите за доставка на храни, като изрично се посочва, че това няма да важи за вино, бира и високоалкохолни спиртни напитки.

На заседанието присъства председателят на комисията Менда Стоянова, която принципно е против диференцирането на ставката. Тя даде подкрепа единствено за детските стоки.

Именно по нейно предложение виното, бирата и алкохолът, сервирани в ресторантите и предоставяни като част от кетъринг услуга, остават с налог от 20%.

„Едно барче, което сервира фреш, безалкохолни, кафе, капучино, ядки и т.н., ще си ползва намалената ставка. Единствено само за алкохолните напитки, които са и акцизни стоки, ще е 20%, каза Менда Стоянова.

Изключването на виното и бирата ядоса представителите на рестораньорския бизнес, които присъставха на заседанието. “Тласкате сектора към пропастта. Не сме се договоряли с премиера за подобна мярка”, обяви председателят на Асоциацията на ресторантьорите в България Ричард Алибегов. Според него 30% от сектора няма да може да се възползва от намалението на налога, защото основно продава алкохолни напитки.

Следващата седмица ръководството на Комисията по хазарта ще бъде изслушано в бюджетната комисия в парламента, стана ясно още по време на заседанието.

За да влязат в сила текстовете, те трябва да бъдат одобрени и от депутатите в пленарна зала. Мобилната версия на ЗАРАТА - ТУК

Виж още:
Захари Бахаров изплаши жестоко последователите си в социалните мрежи, защото…