Българският „перон 9 и 3/4“. До какво доведе един несъществуващ адрес в София

Мартина Пенева

Помните ли онзи мистичен Перон 9 и 3/4, през който учениците в Хогуортс преминаваха, за да започнат учебната година? Ако първото издание на бестселъра “Хари Потър” на Джоан Роулинг не беше отпечатано още през 1997 г., можехме да предположим, че авторката се е вдъхновила от един също толкова мистичен адрес в центъра на София. Той е близо до кръстовището на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ и ул. „Граф Игнатиев“, срещу Националния стадион “Васил Левски”.

Входът на малка кооперация се намира точно зад спирката на градския транспорт, в посока НДК. А над входа е изписан номер – “73А”. И дотук всичко звучи напълно нормално. Обитателите на кооперацията обаче не живеят на този адрес. Поне по документи. Защото, когато преди години подават документи за лични карти, се оказва, че такъв адрес няма.

I Един запор заради грешен адрес

“В паспортна служба на 1-во Районно полицейско управление (РПУ) ми казаха, че адресът ми трявба да е 75А, защото 73А не съществува”, разказва пред Свободна Европа Мартина Пенева. След проведен тогава кратък спор, че живее именно на номер 73А, в крайна сметка тя се отказва и новата й лична карта е с адрес 75А. Така от 2019 г. досега тя забравя за случая.

Преди седмица обаче на Мартина й се налага да си припомни тази случка. Банковата й сметка се оказва запорирана от съдия-изпълнител, заради неплатена глоба от градския транспорт. “След запора, когато говорих със съдия-изпълнителя стана ясно, че многократно е изпращана кореспонденция на адреса ми по лична карта, а именно бул. “Евлоги и Христо Георгиеви” 75А, аз обаче не съм получавала нищо, защото живея на 73А”, разказва Пенева.

Така след като тя не отговаря на предупредителните писма и не предприема нищо, за да плати глобата си, в крайна сметка се стига до запор на сметката през работодателя й.

“Сега за глоба от 20 лева се наложи да платя 350 за запора. А всичко това се случва, защото просто на личната ми карта пише друг адрес, не моят”, казва Мартина Пенева пред Свободна Европа. И допълва: “Вината за това не е моя, пак казвам – и тогава казах, че не живея на никакъв номер 75А, а напротив – на 73А. Обяснението беше, че няма такъв номер, затова се записва друг”.

I По следите на мистичния адрес

И макар историята на Мартина да звучи невероятно, тя се оказва съвсем истинска. Поне това показва справка в документалния масив на Столична община – район “Средец”.

Историята с този адрес започва в далечната 1992 година, когато кооперацията се води на адрес бул. “България” 30. Тогава комисия към Столичната община решава да промени името на улицата и номерацията. В Решение №13, описано в Протокол №6 от 25.02.1992 г., пише, че тогавашният бул. “България” става бул. “Евлоги Георгиев”. През 2007 г. улицата отново е преименувана (Решение №59 от 25.01.2007 г) и от бул. “Евлоги Геогиев” вече се казва бул. “Евлоги и Христо Георгиеви”.

бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ 73А

Подобна смяна на наименованията на улиците не е рядкост в София, обясниха от кадастралната служба към район “Средец”. “Решенията се вземат от комисия в Столична община и се налагат заради движението на градския транспорт и още редица фактори, които са различни за всеки район”, допълни Александра Жекова от службата.

I “Просто е изчезнал”

Да, но историята не приключва с това. Въпреки че булевардът носи едно и също име от 2007 г. досега, номерът на кооперацията, в която живее Мартина Пенева, съществува от 2010 г. в кадастралната карта. В масивите на общината обаче го няма.

“Вероятно някъде е пропуснато да се запише и просто е изчезнал този номер”, обясниха от кадастралната служба.

В масивите се появява чак през лятото на 2018 г., когато живуща на адреса пише жалба, че адресът й го няма. Тогава със заповед №СОА18 – РД07 – 241 от 02.07.2018 г. в списъците на общината с административни адреси се допълва съществуващият вече в кадастъра адрес бул. “Евлоги и Христо Георгиеви” 73А.

“Това е меко казано странно, защото аз смених личната си карта през 2019 г. и тогава вписаният в новия документ адрес е бул. “Евлоги и Христо Георгиеви” 75А”, казва Мартина Пенева, докато показва документа си за самоличност.

         “ Номерът на личната карта
            на момичето, а именно 75А,
            никога не е съществувал,
            обясниха от районното кметство.

Според администрацията в район “Средец” обаче това е невъзможно, защото… булевардът няма такъв номер. “В документите след лятото на 2018 г. №73А го има. По-големият проблем обаче е друг – номерът на личната карта на момичето, а именно 75А, никога не е съществувал”, обясниха от районното кмество.

И въпреки че в кадастъра наистина няма бул “Евлоги и Христо Георгиеви” 75А, това е адресът, който Мартина Пенева, и други нейни съседи имат вписан в документите си.

“Сега какво излиза? За да не живея на несъществуващ адрес, както ми казаха преди, когато си вадих документите съм вписана на друг адрес, който пък никога не го е имало, така ли?”, пита неразбиращо Пенева. И заключва: “Това е ново 20”.

Отговор на въпроса как в лични документи се появява несъществувал никога адрес в столичния район “Средец” не могат да дадат. “В никакви документи на Столична община няма номер 75А на бул. “Евлоги и Христо Георгиеви”. И никога не е имало такъв. Съществува адрес с номер 75, но без буквен индекс”, твърдят от администрацията. И препращат към МВР, които като издаващи документите за самоличност “сигурно имат някъде вписан адреса с номер 75А”.

За разплитане на ситуацията потърсихме МВР. Именно това е институцията, която препоръчва, а впоследствие издава документи на Мартина и съкооператорите й с адрес бул. “Евлоги и Христо Георгиеви” 75А, защото номер 73А не съществува.

От пресцентъра на МВР обаче не успяха да обяснят за какво става дума. “Вероятно има някакво объркване при предаване на информацията между институциите. Ако гражданите искат да разберат къде се корени проблемът, трябва да подадат жалба до МВР, до общината и ще стане ясно”, казаха от пресцентъра на ведомството.

I Равносметката

Така в крайна сметка ситуацията със софийския Перон 9 и 3/4 изглежда по следния начин: с мотива, че адрес бул. “Евлоги и Христо Георгиеви” 73А не съществува, институциите издават документи за самоличност на граждани с друг адрес – бул. “Евлоги и Христо Георгиеви” 75А. Да, но в крайна сметка съществуващият адрес е 73А, въпреки че години наред той не е бил видим в правния мир. За сметка на това пък адресът от личните карти на обитателите на мистичната кооперация никога не го е имало. Няма го и сега.

Свободна Европа потърси за коментар районния кмет Трайчо Трайков, който след проверка потвърди, че “проблем с този адрес наистина има”. “Той се появява неотдавна документално. И сега вече като знаем за случая, живеещите на 73А ще могат да си сменят личните карти с реалния адрес. Това ще го свършим ние по служебен път, стига да дойдат при нас”, обясни той.

Полина ПАУНОВА Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)