Българската православна църква да спре да излага на риск енориашите си, искат граждани в писмо до властите

Граждани настояват решението на Българската православна църква да продължат посещенията в храмовете да се преразгледа във връзка с разпространението на коронавируса у нас, пише news.bg

Това стана ясно от отворено писмо на граждани, адресирано до президента Румен Радев, министър-председателя Бойко Борисов, Националния оперативен щаб и кмета на София Йорданка Фандъкова.

В позицията си те подчертават, че в целия свят религиозни институции показват солидарност и подпомагат мерките на националните правителства с цел противодействие на вируса. Като пример те посочват как Ватиканът в Рим ограничи богослуженията и затвори църквите.

Те припомнят още, че гръцкото правителство е взело решение за отмяна на всички богослужения на всички вероизповедания. Църквите там ще са отворени само за лична молитва. В Иран са забранили традиционните петъчни молитви. Затваряли са и синагоги.

Припомняме, в първите дни, когато в страната ни все още нямаше регистриран случай на заразен с коронавирус и нямаше още извънредно положение в страната, в Софийска митрополия решиха черквите да останат отворени, но при спазване на изключителни санитарни мерки.

В тази връзка те подчертават, че действат на Българската православна църква са опасни заради отказа от прекратяване на богослуженията и даване на Свето Причастие с една лъжичка за всички вярващи.

Според тях поведението на БПЦ уронва престижа, подкопава доверието в институциите и саботира предприетите безпрецедентни действия. Посещението на църковни служби, особено от възрастни наши сънародници, би ги изложило на риск, който може да се окаже фатален, и сме дълбоко притеснени, че представители на БПЦ не признават този факт, пишат още гражданите в писмото си.

Затова те настояват за съдействие от страна на държавата за преустановено присъствието на хора на богослуженията, като вместо това тържествените литургии да бъдат предавани на живо по интернет.

В отвореното писмо са се подписали над 200 души, които са се организирали във „фейсбук“.

За News.bg Георги Богданов, един от инициаторите на отвореното писмо, поясни, че в подписката участват доктори, професори, психолози, адвокати, социални работни активисти и др. По думите му очакват обществен натиск за преразглеждане на решението на Българската православна църква.

Според Светослав Трайков, един от гражданите, подписали се в отвореното писмо, позицията на БПЦ е меко казано цинична.

Да се твърди, че вярата ще ни спаси от коронавируса е гротескно, заяви той за news.bg.

Той подчерта, че очаква щабът да предприеме действия и да се издаде заповед за прекратяването на посещенията в храмовете.


image0 (9K)