НАЙ-НОВИ:

България ще достигне пика на епидемията от COVID-19 на 24 април

България ще достигне пика на епидемията от COVID-19 на 24 април, изчисли Изследователският институт към Университета във Вашингтон. Институцията изработи сайт със заключенията си за различни страни в света, засегнати от коронавируса, сред които и България.

Според изчисленията, направени за България, между 19 и 30 април в страната може да се очакват по 9 или 10 смъртни случая дневно, след което случаите ще започнат да намаляват. Институтът допуска, че при определени обстоятелства смъртните случаи биха могли да достигнат и максимума от 57 човешки жертви за ден.

Изводите на екипа са основани на множество официални данни, подадени от различните държави, а датата на очаквания пик подлежи на ежедневно преизчисление. Всички изследвания са извършени при допускането, че в съответната страна е наложена “пълна социална дистанция до май 2020 г.”.

На 30 януари Световната здравна организация (СЗО) обяви за глобална заплаха новия коронавирус, който за първи път беше открит в края на 2019 г. в Китай. На 11 март СЗО обяви, че става дума за пандемия. Настъпването на болестта бързо превзема целия свят, както се вижда на тази карта в реално време.

В България, която обяви извънредно положение заради COVID-19 на 13 март, има над 20 смъртни случая. Над 600 са доказаните случаи на коронавирус. Тук можете да следите ситуацията в България.

Кой е този институт

Институтът за здравни показатели и оценка (IHME) е научен институт към Медицинския факултет на университета, създаден през 2007 г. и финансиран от фондацията на Бил и Мелинда Гейтс. Той изследва статистиките в областта на световното здравеопазване, извършва сравнителна оценка на основните здравни проблеми в света и преценява ефективността на стратегиите, които се използват за преодоляване на проблемите. Изводите на института са обществено достъпни, публикуват се на сайта на институцията и се използват от правителствата при взимането на решения.

Пред телевизия CNN изследователите подчертават, че всичките им очаквания за пика на болестта в отделните страни са неокончателни и подлежат на изменение при промяна на изходните данни. Сред официалните факти, подадени от страните, фигурират такива за легловия капацитет на болниците в съответната държава, за заетостта на леглата, за броя на обдишващите апарати за интензивни легла. Посочено е, че в момента България има достатъчен леглови капацитет, но има недостиг от 74 обдишващи апарата. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Виж още:
Жена е задържана от полицията в САЩ, защото облизала хранителни продукти…