България с нов дълг от 200 000 млн. лв. заради изтребителите

Правителството пое 200 млн. лева нов дълг под формата на държавни ценни книжа. Това е поредната дългова емисия, след като страната ни реши да плати наведнъж изтребителите Ф-16.

На 26 август 2019 г. Министерството на финансите преотвори емисия 20-годишни държавни ценни книжа (ДЦК), деноминирана в лева, пусната в обръщение на 21.06.2019 г., с падеж 21.06.2039 г., съобщиха днес от ведомството.

На проведения аукцион бяха пласирани успешно ДЦК за 200 млн. лв. съвкупна номинална стойност при постигната средно-претеглена доходност в размер на 1,42 %. Общият размер на подадените поръчки достигна 244,2 млн. лв., което съответства на коефициент на покритие от 1,22.

Разпределението на придобитото количество ДЦК по видове инвеститори е както следва: най-голямо количество ДЦК на аукциона придобиха банките – 61,4 %, следвани от застрахователните дружества с 17,5 %, пенсионни и гаранционни фондове – 16,6 %, инвестиционни посредници – 2 % и други инвеститори – 2,5 %.

Финансовото министерство предложи облигации от 20-годишната емисия, отворена през юни тази година. Именно тогава за първи път в историята на България на пазара бяха пуснати държавни ценни книжа, чийто падеж е след 20 години, съобщи БНР.

Тази година страната ни има право да поеме максимум 1 милиард лева нов дълг. Освен 20-годишните облигации, финансовото министерство на няколко пъти пуска и книжа за 10 години и половина, като към тази емисия също има сериозен интерес, особено от страна на банките. Това е обяснимо, тъй като ценните книжа се считат за сигурен инструменти, макар и със сравнително ниска доходност.

Така общо новопоетият дълг за годината ще бъде 900 млн. лева или близо до лимита, записан в бюджета.

Новите задължения се налагат заради сделката за изтребителите, която частично се финансира по този начин.

В средата на август министърът на отбраната Красимир Каракачанов обяви, че парите за военните самолети вече са преведени в САЩ в специална сметка на България, както е записано по договор. Неведнъж управляващите са заявявали, че страната ни може да плати техниката наведнъж.

Новопоетият дълг отива във фискалния резерв, чието ниво правителството поддържа много над изискуемия в бюджета минимум.

offnews


image0 (9K)