НАЙ-НОВИ:

България сериозно обмисля отварянето на границите си

Вероятно днес броя на случаите с COVID-19 в света ще достигне 6 млн., а 365 хиляди ще достигне борят на починалите. Това прогнозира доц. Ангел Кунчев от Националния оперативен щаб.

За вчерашния ден все още най-голям е броят на новозаразените в две страни – САЩ с 22 хил. нови случая и Бразилия с 24 000. В Русия са 8 371, Франция 3 300 и в другите страни вече са значително по-малко – под 1000.

Вече втора седмица Швеция е водеща в Европа по заболеваемост. За вчерашния ден новорегистрираните случаи там са 669, а починалите за 24 часа са 46. За сравнение с Дания – новите случаи са 32, а починалите са 3. Разликата е над 15 пъти.

Остава 14-дневната карантина за пристигащите от тези 8 европейски държави

На Балканите също има интересно явление, отбеляза Кунчев. Три страни имат под 10 новорегистрирани за вчерашния ден – Хърватия, Гърция и България.

Останалите са с по-голям брой. Водеща е Турция с 1182 нови случая, а смъртните случаи там са 30.

Разпространението на COVID-19 в България и Балканския регион върви към стабилно намаляване, което ще ни даде възможност в първата половина на юни да вземем допълнителни решения в Щаба и да охлабим допълнително мерките, особено в рамките на Европейския съюз, заяви доц. Ангел Кунчев. В средата на месец юни очаквам да има общо решение за пълно отваряне на границите и свободно движение на хората. За осемте страни в Европа с най-голям брой заболели ще остане налагането на 14-дневна карантина, поясни той. За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
В любовта и интимността е важно да се знае, че…