България пита ОАЕ наистина ли Васил Божков е освободен от ареста

Васил Божков е освободен от ареста в Абу Даби. Това съобщиха от БНТ и „Банкеръ“, позовавайки на свои източници, а информацията бе тиражирана от повечето медии, включително ЗАРАТА. От Външно министерство обаче заявиха, че не са уведомени за това.

Според източници на „По света и у нас“, след като е прекарал малко повече от две седмици в Център за задържане, властите са удовлетворили молбата му да бъде освободен, докато трае процедурата по разглеждане на искането на българската страна за екстрадиция. На Божков е забранено да напуска ОАЕ и му е отнет задграничния паспорт.

От Министерство на външните работи коментираха, че „България не е уведомявана от ОАЕ г-н Васил Божков да е освобождаван от ареста“. „Посланик Богдан Коларов е отправил спешно запитване към властите дали изнесената информация е вярна“, посочиха оттам.

От прокуратурата пък коментираха, че българската държава не е уведомявана официално дали обвиняемият Васил Божков е бил в арест. „Дори за прокуратурата е изненада, че той е бил в арестно помещение повече от 2 седмици. Практиката в такива държави е да се отнема само паспорта“, заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева, цитирана от Би Ти Ви. По думите й преводът на документите – над 200 страници, с които ще се поиска неговата екстрадиция, е готов. Още утре – понеделник, документите ще бъде изпратени до правосъдното министерство, което пък незабавно ще ги изпрати в Обединените арабски емирства.

Хазартният бос Васил Божков избяга от България в края на януари-началото на февруари, след което бе задържан в ОАЕ. Специализираната прокуратура междувременно му повдигна обвинения за неплащане на значителни по размер такси по Закона за хазарта, пране на пари и други. По това производство Васил Божков е посочен като ръководител на организирана престъпна група.

Преди дни обвиненията към него нараснаха на 11 на брой, вкл. за търговия с влияние и за държане и отчуждаване на културни ценности. Освен това той вече се разследва за принуда, убийства и изнасилвания.

Преди дни стана ясно и, че Васил Божков е поискал помощ от Русия за освобождаването си от ареста.

Източник: „Сега“


image0 (9K)