България отваря почетно консулство в Йерусалим

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че неговият български колега Бойко Борисов го е уверил, че България ще открие почетно консулство в Йерусалим, което ще обслужва българските интереси в цялата страна, съобщава „Таймс ъф Израел“.

[ad id=“225664″]

Нетаняху каза на седмичното заседание на кабинета, че е говорил с Борисов в събота вечер за създаването на мисията. Вследствие на преместването на посолството на САЩ в Йерусалим през май, Израел призовава други страни да ги последват, цитира в. „Сега“.

„Той реши, след като беше тук преди няколко дни, да открие тук почетно консулство в Йерусалим. Той се погрижи да ми обясни в нашия разговор, че това консулство не само ще се занимава с българските въпроси в Йерусалим, но и с българските въпроси из цял Израел“, коментира Нетаняху. „Казах му, че стъпката е приветствана и че много се надявам, това да доведе до бързото откриване на официално българско посолство в Йерусалим“, допълва премиерът на Израел.

[ad id=“263680″]

По-рано този месец Бойко Борисов се срещна с Бенямин Нетаняху в Ерусалим, където изрази своето разбиране за желанието на Израел, международната общност да признае града като столица. Той обаче подчерта, че България няма да премести посолството си в Ерусалим, докато не бъде подписана израелско-палестинска мирна сделка.

Американският президент Доналд Тръмп обяви през декември 2017 г., че планира да признае Йерусалим за столица на Израел и да премести американското посолство там. Американското посолство официално бе открито на 14 май.

[ad id=“236993″]

България отговори на хода на Тръмп, като заяви, че статутът на Ерусалим „като свещен обект на трите монотеистични религии трябва да бъде договорен в хода на израелско-палестинските мирни преговори, които ще доведат до споразумение за окончателния статут на палестинските територии“. На 21 декември България гласува в подкрепа на резолюцията на Общото събрание на ООН, която нарече решението на Тръмп за Ерусалим „недействително“ и заяви, че „трябва да бъде отменено“.

[ad id=“236999″]

Досега САЩ, Гватемала и Парагвай са преместили посолствата си в Ерусалим. Няколко други държави, включително Чешката република и Румъния, изразиха интерес към преместване, макар че такова не се очаква скоро. В края на май Чешката република отвори отново своето почетно консулство в Ерусалим. Открито в началото на 90-те години на миналия век, чешкото почетно консулство в града е закрито през 2016 г. поради смъртта на почетния консул.

[ad id=“218548″]

Чешкият президент Милош Земан, известен със своята произраелска позиция, многократно коментира, че иска посолството на страната му да е в Ерусалим.


image0 (9K)