България има двама европейски шампиони по бокс!

Титли на шампионата за младежи и девойки в Будва (Черна гора) грабнаха Ясен Радев и Радослав Росенов.
В категория до 52 килограма Радев защити титлата си от София 2019, след като на финала победи коравия украинец Роман Литвинов с 4-1 съдийски гласа. Българинът беше видимо по-добрият боксьор в мача, като постоянно притискаше съперника си. От свия страна украинеца се опитваше да бяга от ударите на Ясен, но без особен успех. В края на мача само един от петте съдии не бе убеден в победата на машината от Бутонец, който победи с 4-1.
Веднага след това на ринга се качи Радослав Росенов, който наглед имаше труден съперник в лицето на руснака Тенгиз Котоян в категория до 60 килограма. Мачът започна предпазливо и опознавателно за двамата боксьори, а българинът нанесе удара си в края на втори рунд, в който вкара здраво кроше в главата Котоян. Руснакът се разлюля, но бе спасен от гонга. В следващия рунд Радо продължи натиска си, като в края спечели с 4-1, за да вдигне третата си европейска титла при подрастващите.
Така младежкият отбор на България ще се върне с пълен комплект медали от Будва, като всичките ни състезатели спечелиха отличие. Със сребро се окичи Красимир Джуров, който във финала при 56-килограмовите отстъпи на руснака Алексей Шендрик с 0-5 съдийски гласа. Бронзови медали пък имат Шакир Стоянов (49) и Емирджан Мехмед (69). При девойките трета в категория до 54 кг стана Тала Хабас.
„Изключително достойно представяне. Видя се, че когато се работи правилно по направен план, резултатите идат. Реално няма боксьор от младежите, който да се връща без медал. А и това не е пълният ни отбор, тъй като имаме още силни състезатели. Тези момчета са гръбнакът на българския бокс. На тях ще се разчита вбъдеще и те са голямата надежда за медали от олимпийските игри в Париж през 2024 година. Сега ни предстои европейско първенство за юноши и двойки, на което София ще бъде домакин от следващата седмица. Надявам се и там да се представим достойно“, заяви президентът на БФБокс Красимир Инински.

image0 (9K)