Българите във Великобритания посрещат с тревога избора на Борис Джонсън за премиер

Българите във Великобритания посрещат с тревога избора на Борис Джонсън за премиер. Причината – има все по-голямата вероятност страната да напусне Европейския съюз на 31 октомври без споразумение, което урежда и статута на европейските граждани в Обединеното кралство.

Борис Джонсън е популист, който не се знае дали ще спази обещанията, че правата на европейските граждани във Великобритания ще бъдат защитени. Освен това при „твърд“ Брекзит (без споразумение) може да се влоши икономическото положение в кралството. Това може да принуди част от българите във Великобритания да я напуснат, коментират анализатори.

Няма как да знаем какво би станало, ако има „твърд“ Брекзит. Не се знае дали ще бъдат запазени правата на българите и другите европейски имигранти, които са тук. Например, ако семействата на българите, които живеят тук, решат да дойдат при тях на по-късен етап – ако няма сделка, това ще се случи много трудно. Неща – като пенсии, които се осигуряват във Великобритания, също ще са под въпрос„. Това каза пред БНР Юлия Кошаревска, която от 7 години живее в Бристол. Тя работи в сферата на маркетинга и следва публични политики.

Има притеснения за статута ни тук, за оставането ни във Великобритания. Те са свързани главно с икономическата ситуация при евентуален Брекзит без сделка. Моите познати, с които общуваме в българската диаспора, повечето биха се насочили, евентуално, към друга европейска държава„, каза Атанас Цветански, който от 3 години живее в Лондон и работи в строителството.


image0 (9K)