Българинът си има кисело зеле, туршии, кисело мляко и сирене, а дава луди пари за имуностимулатори. Защо?

Не мога да го разбера, Българинът дава луди пари за имуномодулация, а си има туршия, кисело зеле, кисело мляко и сирене.

Удивлението от практиката е на директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. В студиото на Нова телевизия Кантарджиев потвърди, че традиционните продукти предпазват от грип и дават добър имунитет, а туршията и киселото мляко могат да се използват като подкрепа на имунната ни система в зимния сезон.

Първият случай на грип А N1H1 вече е потвърден в България от Националната референтна лаборатория . Става въпрос за т.нар. свински грип, доказан преди два дни. За последната седмица в рамките на ЕС са установени четири пъти по-често случаи на грип от този щам.

Кантарджиев обясни, че от такъв грип боледуват по-често млади хора, а в последно време се наблюдава и по-често развиване на аспергилоза – тежко усложнение и от пневмония, което застрашава и живота на човека. До скоро аспергилозата се е очаквала само при хора с имунен дефицит, но това вече не е така. Лечението струва 1000 лв. на ден, а често на българските лекари се налага да импровизират, „тъй като парите за здраве отиват другаде“.

Прочетете повече на news.bg


image0 (9K)