Будапеща отрича участие в бягството на Никола Груевски

Унгария все още не е получила официална молба за екстрадиция, когато дойде, ще действаме според унгарските закони, се подчертава в съобщение на правителството

От кабинета на унгарския премиер Виктор Орбан отричат да са помагали за бягството на Никола Груевски, информира излъчващият на албански скопски телевизионен канал “Алсат-М”, цитиран от „Фокус“.

В отговора си до медиите по случая Будапеща в петък обяви, че “всичките процедури се извършват от унгарските власти, но не на правителството”.

„Унгарската граница и Канцеларията за имиграция, както и агенцията за сигурност, но не и правителството, са решили от съображения за сигурност Груевски да подаде искането си в Будапеща. Става дума за един екс-премиер, който е получил закани за живота си и несправедлив съдебен процес. Това е извънреден случай“, се казва в изявлението на правителството на Унгария.

По повод екстрадицията на Груевски от Будапеща, се съобщава, че официална молба от Скопие няма и че когато я получат, ще действат според унгарските закони. „Унгария не е получила все още такова официално искане за екстрадиция. Но и ако го получим, ще се съобразим със законните процедури”. се казва в правителственото съобщение.

От Будапеща твърдят, че Орбан и Груевски не са се срещали, след като той е поискал убежище. От там се съобщава, че не е упражняван никакъв натиск от ЕС и НАТО за приемането на Груевски, който е преследван от съдебните органи в собствената си родина, се съобщава в официалното изявление на унгарското правителство.


image0 (9K)