НАЙ-НОВИ:

БСП иска оставките на Томислав Дончев, Десислава Танева и Дамян Илиев

БСП призовава за оставките на вицепремиера Томислав Дончев, министъра на земеделието Десислава Танева и на директора на БАБХ, заяви народният представител от ПГ на “БСП за България” Стоян Мирчев във връзка с изслушването на министър Десислава Танева за чумата по свинете. “Мога винаги да подам оставка. Повярвайте ми, този въпрос на фона на тази криза звучи само като облекчение”, заяви министър Десислава Танева.

„Управляващите са на път да създадат системна криза, икономическа и екологична катастрофа с африканската чума по свинете.

Дончев, като ръководител на Националния епизоотичен съвет,не направи нищо

и трябва да си подаде оставката. Директорът на БАБХ трябва да бъде освободен от премиера Борисов веднага. Тъй като министърът на земеделието говори неистини и бе опровергана от ЕК, оставката й вече трябваше да бъде депозирана“, заяви Мирчев.

Той обясни, че в отглеждането на свине и месообработването са инвестирани над 2 млрд. лв., които сега са под риск, а 20 000 човека може да останат без работа. По думите му само при избиването на 57 хил. глави става въпрос за 4 млн. кг. месо. Той подчерта, че министър Танева все още говори за превенция от заболяването.

„Преди повече от 2 години започнахме да следим как се приближава заразата към България и нееднократно сме алармирали и през парламентарен контрол, и в комисията. Тогава беше времето за превенция.

Да кажете, че от 3 седмици оценявате рисковете, е абсурдно.

Рисковете сме ги оценили преди 2 години“, заяви социалистът.

Мирчев подчерта, че миналата година бившият министър на земеделието е заявил, че има неблагоприятна картина на разпространение на болестта у нас, а на въпрос за ситуацията, отговаря, че България може да се превърне в „масово гробище“, но не е имало никаква реакция. По думите му вместо това са закрити участъковите ветеринари, закрити са и екарисажите, управляващите са излъгали, че площадките са готови, но от басейнова дирекция не са излезли с решение.

„Не е ясно какво ще се случи с подпочвените води и дали заразата ще може да бъде овладяна“, каза още той. Депутатът подчерта, че миналата година е трябвало да бъде разрешено на ловците да влязат в района на границата с Румъния, за да помогнат за депопулацията на дивите свине, носещи заразата, но вместо това ловуването е било изцяло забранено.

Той подчерта, че в Португалия и Испания е доказано, че кръвопиещите насекоми също могат да разнасят заразата, а отново

благодарение на бездействието на управляващите, ситуацията с комарите по течението на река Дунав също е тежка. 

„Не беше направена никаква профилактика и превенция, а само замазване на очите на българските граждани“, обясни той.

Мирчев призова всички потърпевши да бъдат обезщетени на пазарни цени.

„Какво се случва с разпространението на африканската чума по свинете у нас?“ Този въпрос отправи народният представител от ПГ на „БСП за България“ проф. Светла Бъчварова към министър Десислава Танева. Тя подчерта, че на карта е поставен сектор, който касае работни места, добавена стойност в БВП и осигуряване на продоволствен сектор в страната, който осигурява над 50% от потреблението. „На път сме всичко това да се срине и

индустриалното производство на прасета да бъде унищожено”,

заяви тя.

Проф. Бъчварова обясни, че това е заявено и от еврокомисаря по здравеопазване и безопасност на храните. По думите й неговите упреци са в две посоки – липса на ефективни действия на институциите; недостатъчно активна работа по запознаване на населението как да се предпази от чумата. Според него това е един брилянтен пример как някой е бил небрежен, не си е свършил работата и не е внимавал. Проф. Бъчварова обясни, че през януари 2018 г., със заповед на министъра е приета заповед за борба с африканската чума в цели 4 страници, в които: липсва координация между институциите; 2/3 от дейностите акцентират върху ликвидацията на огнищата, но не и върху превенцията; не е взета  предвид и възможността за дерогация и избиване само на заразените животни в големи комплекси, които могат да се обособят.

„Ако в стратегията беше предвидена и такава възможност, сега щеше да бъде много по-лесно да бъде управляван този процес по избиването на животните“, заяви тя. По думите й на 31.08.2018г.  е регистрирано първото огнище на чума у нас, но тази червена лампа не е била оценена, освен с ликвидирането и загробването на животни. „Правителството взе мерки само на хартия, но без достатъчно действие. Институциите, освен да констатират наближаването на заболяването, трябваше да координират всичките си действия и да излязат със строг план какво се прави във всеки един момент“, каза още тя.

„Как гарантира БАБХ, че заразата няма да продължи да се разпространява?”

Този въпрос отправи към ресорния министър депутатът от левицата от Русе Георги Стоилов. Той попита- ако терените за загробване са извън свинекомплексите, как БАБХ ще гарантира, че при транспортирането няма да се разпространи заразата от умъртвените животни или след заравянето им,  при разравяне от хищници, грабливи птици и други гризачи. Той подчерта, че става въпрос за хиляди тонове месо. Стоилов заяви, че според специалисти вирусът може да остане в колбасите до 50 дни, в замразеното месо 1000 дни, 300 дни в сушено месо, 160 дни в почвата и 180 дни във водоемите.

„Смятате ли да предприемете структурни и организационни промени с цел недопускането на проникването и разпространението на зарази по животните? “Този въпрос отправи към министър Танева депутатът Цветан Топчиев. По думите му бързото развитие и разпространение през последните седмици на африканската чума по свинете налага извода, че

това се случва не само поради естеството на заболяването,

но и поради организационни и структурни недостатъци. По думите му за тази ситуация са допринесли премахването на ветеринарните участъци и недостатъчната обезпеченост с ветеринарни лекари и специалисти в областните структури на Агенция по храните; разделението на държавни и частно практикуващи ветеринарни лекари; утежнението от бюрократични процедури; ниското заплащане на труда на ветеринарните специалисти. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Виж още:
Афроамериканка от щата Джорджия в САЩ е обвинена, че е…