НАЙ-НОВИ:

БСП: Извънредно заседание на НС заради срива в електронните системи!

“Премиерът Бойко Борисов да обясни срива в електронните системи в България. Това е заплаха за националната сигурност”, заяви Корнелия Нинова.
[ad id=”225664″]

“Внасяме подписи за свикване на извънредно заседание на Народното събрание другата седмица”, заяви председателят на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията.

Левицата предлага заседанието да бъде с дневен ред от две точки: изслушване на премиера Бойко Борисов за кризата с електроните системи в България – Търговският регистър не работи вече седем дни, а на Министерството на правосъдието – осем часа, както и изслушване на министъра на финансите.

“Кризата с Търговския регистър засяга хиляди хора, фирми, капитал, акции, данни, собственост, задължения. Правителството е безсилно вече седми ден да се справи. В сринатия днес сайт на Министерство на правосъдието, който вече 7-8 часа не работи, също се съхраняват много важни данни”, заяви Нинова и допълни, че става въпрос за Централен регистър на особените залози, списък на синдиците, регистър на лицата, придобили българско гражданство по натурализация, лицата загубили българско гражданство, лицата с възстановено българско гражданство, цялата система от молби, даване и отнемане на българско гражданство.

[ad id=”263680″]

“Това е безпрецедентна криза в системите, която засега много хора. Правителството показа, че е безсилно да се справи”. Това са причините да искаме извънредно заседание на Народното събрание, премиерът да дойде да обясни какво става в държавата, какви мерки ще се предприемат и най-вече кой ще поеме политическата отговорност за това състояние”, каза лидерът на БСП.

Корнелия Нинова обясни, че втората точка, която левицата предлага за извънредното заседание на НС, е изслушване на министъра на финансите и обсъждане на възможностите държавата да плати чрез обезпечителния си фонд при несъстоятелност на застрахователни дружества да върне парите на тези над 200 хил. души, които са засегнати, да влезе в техните права и държавата България да води делата с кипърското застрахователно дружество, да влезе в делото по несъстоятелност и като държава да търси обратно тези пари.

[ad id=”236993″]

“Да изправиш 200 хил. души, добросъвестни платци, всеки сам да води тези дела в Кипър е абсурд. Има различни мнения дали е възможно държавата да го направи. Искаме да дойде министърът на финансите, да го обсъдим и ако е наложително, да направим законодателни промени, така че да гарантираме, че тези хора ще си получат обратно парите, че държавата ще стъпи в правата им и оттам нататък тя ще участва в тези дела”, заключи Корнелия Нинова. Мобилната версия на ЗАРАТА - ТУК

Виж още:
Много силно обръщение на създателя на Ансамбъл "Българе" Христо Димитров…