БСП избира нов лидер на 26 април 2020 година

Националният съвет на БСП прие правилата за пряк избор на председател, съобщиха от пресцентъра на партията.

Изборът на председател на БСП ще се проведе 120 дни преди конгреса на партията – на 26 април 2020, а ако има балотаж – на 3 май. Такова решение прие Пленумът на партията на свое заседание. Националният съвет гласува правила за вътрешнопартиен избор на председател на партията.

„За“ правилата гласуваха 87 членове на Пленума, без „против“ и с 2-ма „въздържали се“. Социалистите избраха и Централна комисия по вътрешния избор, чийто председател ще е Емил Войнов, в момента член на ЦИК.

Правилата на вътрешно-партийния избор ще са като на национални избори. Изборите се произвеждат едновременно във всички СИК в един ден за цялата страна. Изборният ден започва в 7.00 часа сутринта и приключва в 19.00 часа. Правилата за вътрешнопартиен избор предвиждат и да се проведе предизборна кампания на кандидатите.

По Устав мандатът на председателя на партията е 4 години и към 2020 г. изтича този на Корнелия Нинова. Тя бе избрана да оглави БСП на 8 май 2016 г. по време на първото заседание 49-тия конгрес на партията.

След промените в Устава обаче конгресът няма да е органът, който избира председателя, а той ще се избира пряко от членовете на БСП. Това ще се случи за първи път в историята на партията. Именно за това са необходими и правила за вътрешнопартийния избор.

Изборът на председател на БСП е част от цикъла отчети и избори, който от партията започнаха на 1 декември 2019 г.

Съгласно правилата Националният съвет на БСП с решение ще насрочва провеждането на прекия вътрешнопартиен избор за председател на БСП в срок не по-късно от 120 дни преди провеждането на Конгреса на БСП.

Източник: „Епицентър“


image0 (9K)