БСП: Бюджет 2018 не е социален, той просто раздава „пари на калпак”, за да запуши едно или друго обществено напрежение

Димитър Данчев, народен представител от ПГ на „БСП за България”, в разговор с Клара Маринова в ефира на Радио К2, заяви позиции по следните теми:

Бюджет 2018.

[ad id=“255238″]

    Димитър Данчев заяви, че за БСП е важно какво ще усетят хората извън парламентарната зала с бюджета, който се предлага от управляващите. Той продължи, че според него бюджетът за 2018 г. е една влошена версия на този за 2017 г. Правителството наистина предвижда повишаване на разходите в някои сектори, но не планира крайно необходимите реформи в тях. Това поставя под сериозно съмнение ефектът от харченето на държавните пари. Народният представител даде пример с образованието, където според него качеството непрекъснато намалява. Разбира се, че БСП подкрепят увеличението на учителските заплати, но не става ясно как това ще подобри качеството на обучението.

  „Какво означава да се проведат реформи, защото всички специалисти твърдят, че в Бюджет 2018 не са предвидени реформите?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че всеки сектор се нуждае от промяна на политиката, която съответното ведомство провежда. Ако продължим с темата за образованието, необходимо е например и отказ от политиката за финансиране с публични средства на частни училища. Трябва да се въведе един учебник по всеки предмет и ред други неща. Примери могат да се дават и от сферата на икономиката, където са необходими мерки за привличане на инвестиции в страната, които да развиват производства с висока добавена стойност. Ние изоставаме сериозно в този сектор. „Необходими са радикални реформи в политиките, които водят отделните ведомства, за да има наистина ефект от разходването на държавните пари!”, категоричен бе народният представител от „БСП за България”. Той добави, че наистина хората малко са се уморили от говоренето за реформи, но истината е, че на нас ни е необходимо догонващо развитие. Към това трябва да добавим, че след 2020 възможностите за финансиране на големи инфраструктурни проекти чрез европейско финансиране ще бъдат силно намалени.

[ad id=“226585″]

   „Какво ще кажете по въпроса за раздвижване на производството, за растеж в производството? Гарантирани ли са такива средства в Бюджет 2018, можем ли да смятаме, че производството ще има един растеж?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че още в предизборната обстановка от БСП са алармирали, че това, на което разчитат ГЕРБ, е изцяло базирано на подкрепа от европейските фондове. Държавата наистина не предвижда средства за развитие на производството. Затова от БСП предлагат в своя алтернативен бюджет създаването на два специални фонда. Единият от тях трябва да е към МИ, а капиталът му да е 100 милиона лева. Идеята е да се осигури подкрепа чрез дялово финансиране и изграждане на нови предприятия преимуществено в райони с изостанало икономическо развитие, но и в сектори, които развиват не услуги, а конкретно производство.

   „Пак се планира дефицит. Какво означава това на практика, как ни засяга нас, обикновените граждани?”, попита водещата Клара Маринова. Димитър Данчев отговори, че за него, като икономист, този факт е учудващ, при условие, че управляващите непрекъснато се хвалят с повишаване на БВП. Народният представител обясни, че този ръст е базиран на потреблението, а трайният растеж, който може да се гарантира в една икономика, трябва да е по линия на инвестициите. Той заяви, че дефицитът означава, че държавата продължава да трупа дългове, които ще трябва да плащат бъдещите поколения. Данчев добави, че в периода 2005-2009 г. правителството всяка година е трупало излишъци, които в началото на кризата са били използвани като буфер, което е спасило страната ни от по-големи икономически сътресения. В момента държавата може отново да трупа излишъци благодарение на растежа на икономиката, но ние отново трупаме дефицити, което е необяснимо.

   Димитър Данчев категорично заяви, че Бюджет 2018 не е социален, той просто раздава „пари на калпак” в отделни сектори, за да запуши едно или друго обществено напрежение. Просто сегашното правителство продължава практиката на предходни управления на ГЕРБ да се изсипват пари там, където има протести и недоволства.

  Помолен да коментира ситуацията в здравеопазването народният представител заяви, че от БСП искат болниците да престанат да бъдат търговски дружества, които само да гледат как да усвоят пари по различни клинични пътеки, а наистина да получават средства за качество, което предлагат при лекуването на своите пациенти.

Основните разлики между алтернативния бюджет на БСП и бюджета на управляващите.

    Димитър Данчев заяви, че в своя алтернативен бюджет БСП са поставили фокус върху 4 политики, в основата на които са хората. Това са прекратяване на тенденцията за скъпо платено и некачествено здравеопазване, за намаляване на неравенствата в доходите и преодоляване на бедността, за преодоляване на кризата в българското образование и не на последно място за преодоляване на регионалните диспропорции. Тези политики липсват в бюджета на управляващите.

Искането на оставката на Иво Христов заради изказването му в Раднево.

   „Наистина голям гаф, смятате ли, че вашият колега депутат трябва да носи и персонална отговорност, освен едно обикновено извинение?”, попита водещата Клара Маринова. Димитър Данчев отговори, че ПГ на „БСП за България” вече е реагирала, Валери Жаблянов е поднесъл извинения в декларация от парламентарната трибуна. „В никакъв случай не искам да оправдавам подобен род изказвания, ние също ги определяме като крайно неуместни. Проф. Христов поднесе своите извинения и смятам, че това говорене няма да се случи повече!”, завърши Димитър Данчев разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” на 8 ноември 2017 г.


image0 (9K)