НАЙ-НОВИ:

БСП: БНТ е тенденциозна, изопачава периода от 1944 до 1989 г.!

Социалистите са възмутени, че националната телевизия демонстрира груба и целенасочена тенденциозност, манипулира на историческите факти и тотално политизира най-новата ни история

[ad id=”263680″]

Ръководството на БСП скочи на БНТ. Червената партия изпрати позиция до шефовете на националната телевизия по повод предаването “История.BG”.

Публикуваме пълния й текст:

В поредица от излъчвания, последното от които със заглавие “Лагерът в Белене 1949 – 1989”, предаването “История.BG” за пореден път демонстрира липса на обективност, тенденциозен подход и изопачаване на събитията в периода от 1944 до 1989 г.

Изпълнителното бюро на НС на БСП изразява острото си възмущение от факта, че Българската национална телевизия, вместо да се ръководи от принципите на обективност и безпристрастност, демонстрира:

– груба и целенасочена тенденциозност;
– манипулиране на историческите факти;
– тотална политизация и идеологизация на историята.

Чрез изваждането на фактите от контекста на общите исторически процеси се правят внушения, чиято цел е обслужване на определени политически интереси, конкретни идеологически виждания и налагане на фалшива историческа картина.

Възмутени сме от тенденциозността и липсата на професионализъм от страна на продуцентите на предаването при подбора на участниците в него. Не приемаме активното налагане от страна на водещия на предварително зададена гледна точка и поведение, което той демонстрира в поредица от предавания. Принципът за обективност предполага ясно и точно представяне на фактите, компетентни участници и честна гражданска позиция. Всичко това отсъства от съдържанието на документално-публицистичното предаване “История.BG”.

В подкрепа на нашата констатация в предаването от 22 януари т.г. не участваше нито един професионален историк. Като формално изключение би могло да бъде приета госпожа Евелина Келбечева, която обаче не е специалист по история на България в периода след Втората световна война.

Обективното поднасяне на темата за политическото насилие в историята на България изисква цялостно и добросъвестно представяне на новата българска история в периодите между двете световни войни и след Втората световна война. Такъв опит според нас в предаването не беше направен. Не може да бъде обяснено отсъствието на драстични примери за политическо насилие срещу противници на управлението на Борис III, както и на извършените по това време убийства от полицейските и жандармерийските сили, включително и на деца. Това са известни факти и тяхното отсъствие от предаването не може да бъде обяснено с друго, освен като проява на недопустима тенденциозност от екрана на националната телевизия.

Използваме конкретния случай, за да ви информираме, че в своята програма БСП недвусмислено е записала: “Оценяваме по достойнство съграденото в страната при социализма през втората половина на миналия век. Същевременно ние отхвърляме и осъждаме от миналото си всичко, противоречащо на социалистическите идеи, демокрацията и хуманизма.”

Опитите на конкретни политически среди чрез предаването “История.BG” да внушават историческа вина на БСП са в остро несъответствие с приноса на нашата партия за изграждане на настоящата ни демократична република, основана върху Конституцията от 1991 г.

Припомняме, че БСП е една от най-старите партии в Европа и света. Нашата история преминава през три века и тя е източник на исторически опит, поуки и основа за обективен прочит на историята.

Като обръщаме внимание на чл.11, ал.2 от Конституцията на Република България, където ясно е записано: “Нито една политическа партия или идеология не може да се обявява или утвърждава за държавна”, изразяваме нашето възмущение от опитите чрез подобни предавания да бъде насаждано у българските граждани идеологизирано разбиране за собствената ни история.

По този повод и в защита на свободата на словото и различията на мненията, се обръщаме към вас с искането предаването “История.BG” да представя пред българското общество обективната историческа истина, основана върху научнообосновани мнения. Да не се допуска тенденциозно и злонамерено изопачаване на историческите факти.

Настояваме да се придържате към законите, към принципите на правовата държава и да не допускате обществените медии да се превръщат в изразител на едностранчиви политически и идеологически доктрини.

Позицията е изпратена до СЕМ и до Генералния директор на БНТ Константин Каменаров

  Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

loading...

Вашият коментар

Виж още:
"Иначе ще продължим да гледаме как гласуват тези зависими 300-400…