НАЙ-НОВИ:

БСП: Ако ГЕРБ е за прозрачни избори, защо отхвърля машинното гласуване?

„По нашето законодателство трябва да се закупят машини за машинното гласуване и да се осигурят 50 млн. лв. за това. Ако от ГЕРБ откажат и са против волята на българските граждани, това ясно показва, че се готвят да манипулират изборите. Ако не манипулират избори, трябва да осигурят тези средства и да се ползва машинното гласуване“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев от парламентарната трибуна.

„Машините обезпечават честността на изборния процес. Те са записани в законодателството ни от 2014 г. и всякакви аргументи, че не е възможно и има технически причини, са неадекватни“, подчерта Крум Зарков

Драгомир Стойнев изтъкна, че министърът на финансите многократно е заявявал, че ще осигури тези средства, когато машинното гласуване бъде заявено в закона, а това вече е факт.

„Българските избиратели ясно и категорично заявяват, че искат машинно гласуване. С него ще се избегнат всякакви манипулации и интерпретации на вота. Знаем какво се случва в конкретни секции – манипулации на вота и могат тези съмнения да бъдат изчистени“, обясни Стойнев.

По думите му машинното гласуване се използва в почти всички развити европейски държави. „Не казвам във всички секции, но трябва да започнем да ги внедряваме. ГЕРБ за прозрачни избори ли са? Крайно време е да навлезем в ХХI век“, категоричен е депутатът от левицата. Той подчерта, че по закон следващата година трябва да имаме осигурени машини.

Зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Христо Проданов допълни, че освен волята на народа, това е и волята на закона. „Последните избори трябваше да се проведат с машинно гласуване. Институцията, която кове законите и е най-отговорна да ги спазва, ги погазва – срещу тази система протестират хората“, каза още той.

„В закона е записано, че ще бъде въведено, ЦИК прави проучване за закупуване на 12 500 машини и съвсем нормално е това да се отрази в бюджета“, допълни темата народният представител Пенчо Милков. Той подчерта, е виждал как работи машинното гласуване- облекчава работата на изборната администрация и гарантира до голяма степен актуалността и верността на вота.

„ГЕРБ винаги правят така нещата – по принцип са „за“, но когато трябва да се изпълни, го няма. От ГЕРБ подават оставки, но когато трябва да ги приемат, някак тези оставки се изпаряват. Те поемат отговорност, но някак си полуотговорност“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски.

Той попита Цветан Цветанов, като председател на предизборния щаб на ГЕРБ, дали е готов да изведе партията си на избори с машинно гласуване или може да прави избори само с бюлетини, с писане на протоколи, манипулации и случаи, като „Арена Армеец“ през 2015 г.

„15 часа държаха членовете на СИК, ЦИК и РИК да припадат, умират от глад и жажда. 75% сгрешени протоколи. Ако имаше машини тогава, изборният процес щеше да приключи в 8:15 часа и нямаше г-н Цветанов да брои десетата победа, а първата загуба“, каза още Свиленски.

„В правова държава, която претендира за върховенство на закона, в пленарна зала дебатираме дали да се спази законът или не. А управляващите имаха достатъчно време да бъдат подготвени за новия закон“, допълни секретарят на ПГ на „БСП за България“ Филип Попов. Той се възмути, че се спори дали да има пари в изпълнителната власт да се спази закон, който те са заложили. За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
Сред пленените от Русия украински моряци има и бесарабски българин.…