НАЙ-НОВИ:

Британци обучават кучета да разпознават COVID-19

Във Великобритания стартира програма за обучаване на кучета, които да разпознават хора, носители на коронавирус, преди да се появили симптомите на заболяването. Правителството е заделило 500 000 паунда за програмата.

Кучета вече успешно са обучени да разпознават миризмата на определени видове ракови заболявания, малария и болестта на Паркинсон. Но проект сега проучва дали лабрадори и кокер шпаньоли ще бъдат в състояние да разпознават COVID-19 при хората, предаде БНР.

Изследователи от Лондонското училище за хигиена и тропическа медицина в сътрудничество с университета в Дъръм и благотворителната организация MedicalDetectionDogs вече започнаха с опитите. Предварителната фаза на програмата предвижда извличане на проби със специфична миризма от заразени с коронавируса пациенти в лондонски болници и запознаването им с тях на шест специализирани кучета. Британският министър, отговарящ за иновациите, лорд Бетел изрази увереност, че кучетата могат да ускорят резултатите като цяло в стратегията за тестване.

От MedicalDetectionDogs твърдят, че кучетата са изключително надеждни и ефективни в този вид дейност. Предишни експерименти с малария са показали, че те могат за един час да разпознаят 250 души с характерна миризма на заболяването. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Васил Божков, който е с 11 повдигнати обвинения от прокуратурата…