Британското правителство спира достъпа на много чуждестранни работници до страната

Нискоквалифицираните работници от страните от Европейския съюз (ЕС), сред които е и България, няма да получават визи за Обединеното кралство. Ще отказват достъп до страната и на тези работници и служители, които не говорят английски.

Това обявиха от британското правителство, цитирани от кореспондент на БНР в Лондон.

Британското министерство на вътрешните работи обяви, че гражданите на страните от ЕС ще бъдат „третирани“ по един и същи начин като хората от държавите, които не са в Европейския съюз. Това ще стане от началото на следващата година, при прекратяването на свободното движение на хора към Обединеното кралство.

Въвежда се точкова система за чужденците, които желаят да работят във Великобритания. Целта е да бъде намален броят на имигрантите в страната. Тя предвижда кандидатите да владеят английски език и да имат предложение от „одобрен спонсор“ за квалифицирана работа. Те ще получават по 50 точки, ако покриват критериите.

Като цяло имигрантите ще трябва да достигнат 70 точки, за да могат да работят в страната. Допълнителни точки ще се дават на квалифицирани лица, на които се предлага работа и нормално заплащне в сектори, в които има недостиг на работна ръка.


image0 (9K)