НАЙ-НОВИ:

Британският паунд се срина заради Brexit без сделка

Британският паунд се срина до 28-месечно дъно. Спадът на валутата се дължи на несигурността, създадена от твърдата позиция за Brexit на новото британско правителство на Борис Джонсън.

Паундът изгуби повече от процент в сутрешната търговия и вече се разменя за 1,2242 долара, предават британски медии. Валутата продължи негативната серия от понеделник, когато поевтиня с 1.3% и се превърна в най-нестабилната парична единица в Г-10, посочва Bloomberg.

Очаква се Английската централната банка да запази лихвите през следващите месеци, премахвайки всякаква подкрепа за валутата, която се търгува на около най-ниската стойност от март 2017 г.

Пазарите по-скоро очакват намаляване на лихвата, отчитайки новото начало на сагата за Brexit и пасивността на централната банка. Инвеститорите предпочитат сега да продадат вложенията си в паундове, вместо да чакат драматичната развръзка през есента.

Анализатори смятат, че британската валута може да продължи да поевтинява. Много бизнес групи настояват да се избегне вариантът Brexit без сделка, който би навредил на инвестициите и на британската икономика като цяло.

През последните дни правителството на Борис Джонсън заяви открито, че се готви усилено за излизане от Европейския съюз без сделка и е готово да излезе от общността по какъвто и да било начин на 31 октомври. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Expert.bg

Виж още:
Земетресение в Гърция удари близо до границата с България снощи.…