НАЙ-НОВИ:

Братя Бобокови и зам.-министърът на екологията Крисимир Живков се сдобиха с обвинения

Повдигнаха обвинение на заместник-министъра на екологията Красимир Живков и бизнесмените братя Бобокови, съобщава БНТ. Обвинения са повдигнати и на останалите трима задържани, включително и на бившия шеф на РИОСВ Плевен. Всички те са оставени в ареста за 72 часа. Те са разследвани за участие в организирана престъпна група, занимавала се с нелегален внос и преработка на опасни отпадъци в България. Очаква се утре прокуратурата да даде повече подробности за разследването, както и за доказателствата.

Към момента се твърди, че братята Бобокови са се възползвали от запознанството си със зам.-министър Живков и така е осъществяван вносът на отпадъци.

Бобокови се смятат за едни от най-богатите хора в България. Те имат бизнес с моторни масла и бизнес с производство и рециклиране на акумулатори и батерии. Братята достроиха многофунционалната зала в Русе, но след това техния дял беше продаден на държавата.

За арестувания зам.-министър пък имало доказателства, че е оказвал влияние на свои подчинени, за да мине вноса на отпадъци от Италия у нас безпрепятствено.

Скандалът започна през декември м.г., когато италиански карабинери заловиха влак с боклуци, пътувал за България. След това от МВР и прокуратурата разкриха у нас десетки депа за отпадъци, които е трябвало да бъдат изгорени в ТЕЦ-овете.

Зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков е оказвал натиск върху служители на екоминистерство, за да бъдат издадени нотификации на определени дружества за внос на отпадъци предимно от Италия, въпреки че не отговаряли на изискванията. Това съобщи вчера говорителят на главния прокурор Сийка Милева пред журналисти в Съдебната палата.

В късния следобед вчера пиарът на братя Бобокови Ани Александрова изпрати позицията им в писмо до bTV, в което се отбелязва, че Бобокови са изненадани от действията на прокуратурата, защото бизнесмените са „изрядни данъкоплатци и отговорни работодатели“.

“Във връзка с тиражираната непроверена и разнопосочна информация в медиите днес, искам да заявя, че Пламен и Атанас Бобокови не са напуснали страната и никога не са имали намерение да го правят. Напротив, тук са и заедно със своите екипи към настоящия момент, оказват пълно съдействие на органите на властта. До момента нямаме официална информация за това какво се случва, нито за повдигнати обвинения или арести“, се казва още в писмото.

Според разследващите зам.-министърът Красимир Живков е участвал в организирана престъпна група заедно с бивш директор на РИОСВ-Плевен и други длъжностни лица.Досъдебното производство по случая е започнало през януари и се наблюдава от специализираната прокуратура. Събрани са писмени и гласни доказателства, от които се установява, че зам.министърът е съдействал за издаване на нотификации за внос на отпъдици основно от Италия. Служителите, които отказвали, били принуждавани да напуснат министерството”, коментира Милева.

Говорителят на прокуратурата твърди още, че Живков е оказвал натиск и в друга посока – преработка на опасни отпадъци у нас. За да бъдат изнесени опасните боклуци от България, отново е необходимо да бъде издадена специална нотификация.

Зам.-министърът е отказвал такива нотификации и е принуждавал опасният отпадък да бъде продаван на определени дружества, които имат разрешение за преработка или оползотворяване”, каза Милева.

По нейни думи от това се е възползвало дружество за изработка на акумулатори, което имало завод в Монтана. При този процес се отделял опасен боклук.

„Според събраните доказателства зам.-министърът е отказвал издаването на такива нотификации и така принуждавал производителите да предават боклука на определени и контролирани от него дружества, които имат разрешение за последваща преработка на територията на България. От тази схема се е възползвало и дружество за преработка на акумулатори в Монтана. От тази преработка обаче се генерирал опасен отпадък. Първоначално той бил изнасян в Германия, където имало изградена мощност за оползотворяване, без да се застрашава околната среда. За тази услуга обаче се заплащала висока цена, която допълнително се оскъпявала от транспортните разходи. За да спести голяма част от тях, дружеството започнало фиктивно да оползотворява отпадъците си като започнало да ги изпраща на контролирани от него дружества с фиктивна дейсност. Така се генерирал огромна печалба и се избягвало плащането на данъци в особено големи размери”, каза още говорителят на главния прокурор.

Жандармерия е влязла в административната сграда на компанията “Приста ойл” и в къщатата на нейния собственик Пламен Бобоков. От дома му са иззети документи. Специализираната прокуратура извършва действия по претърсване и изземване и в Министерство на околната среда и водите в София.

Министърът на екологията Емил Димитров заяви, че е разпоредил пълно съдействие на разследващите. Той коментира, че няма да иска оставката на заместник-министър Красимир Живков, а и нямал това право. “Заместник-министрите се назначават от премиера Бойко Борисов. Аз назначавам всички под заместниците си“, коментира пред журналисти Димитров преди блицконтрола в ресорната комисия в парламента. Той заяви, че е работил много добре с Красимир Живков. “Контролът върху отпадъците не се извършва от заместник-министъра, а от районните екоинспекции”, заяви Емил Димитров.

В момента вървят претърсвания и обиски на кабинети в РИОСВ Пловдив.

Това става месеци след като от министерството бе изведен и по-късно арестуван вече бившият министър на околната среда Нено Димов. Той беше обвинен за водната криза в Перник.

“Не съм задържан, оказвам съдействие. След водата темата са отпадъците. Има образувано досъдебно производство. Мога да кажа само, че от 2 месеца отговарям за дирекцията за отпадъците”, заяви Красимир Живков на излизане от МОСВ, след което се качи в автомобил на прокуратурата. По сходен начин беше отведен и Нено Димов, като по-късно беше обявено, че ексминистърът остава задържан.

Заради делото срещу Димов през януари бе разпитан и зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков. Именно той бе посочен от адвокатите на Нено Димов като човека, чийто ресор във ведомството са били язовирите.

Пред разследващите Живков обяснил, че пернишкото ВиК-дружество е предлагало какво количество вода от язовир “Студена” да се подава за питейно-битови нужди. А след информация за очакваните валежи от Националния институт по метеорология и хидрология Басейновата дирекция излизала с разчет и график колко вода ще се отпусне към града.

55-годишният Красимир Живков е завършил история в Московския държавен институт, а по-късно и Стопанската академия в Свищов. Кариерата му започва като секретар в Младежкия дом на Правец през 1988 г. Неговата баба е първа братовчедка на Тодор Живков. В периода 1992 г. – 1993 г. е управител на дружество за производство и оползотворяване на опаковки от велпапе и хартия. От 1999 г. до 2003 г. е заместник-кмет на община Правец, а от 2003 г. до 2009 г. е кмет на общината, като през 2006 г. е награден с приз “Кмет на годината на Софийска област”.

След идването на власт на премиера Бойко Борисов през 2009 г., Красимир Живков остава член на БСП, но министър-председателят го назначава за управител на Софийска област. През 2011 г. директорът на Историческия музей в Правец Татяна Борисова заяви, че Живков е в Инициативния комитет, който подготвя честването на Тодор Живков. След реакция от депутати в парламента, бившият областен управител отрече да е участвал в подобни инициативи. Докато ръководи областната администрация, Живков е член на комитета за наблюдение на Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.“

През октомври 2014 г. той е назначен за зам.-министър на околната среда и водите и във второто правителство на Бойко Борисов.

Справка на “Сега” показа, че Живков участва в няколко неправителствени организации, сред които “Спортен клуб по мотициклетизъм – Лукойл тийм Правец”, както и “Изграждане и експлоатация на регионално депо за неопасни отпадъци-Ботевград, Правец, Етрополе”.

Атанас и Пламен Бобокови имат два основни бизнеса – производството на акумулаторни батерии, което се извършва от “Монбат”, и маслен бизнес, развиван под бранда Prista Oil. Освен това са управляващи в сдружението “Съюз на колекционерите в България”, където фигурира и фондация “Тракия” на Васил Божков. Фирмата “Приста ойл” също така е управляваща в Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

  За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в петък, че страната…