Борис Джонсън назначи брат си за зам.-министър

Новият британски премиер Борис Джонсън назначи брат си Джо за заместник-министър на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия, съобщават медиите на Острова. Джо Джонсън вече и бил заместник-министър в кабинетите на Дейвид Камерън и Тереза Мей.

В правителството на Тереза Мей той беше заместник-министър на транспорта, но подаде оставка през 2018 г. заради несъгласие с политиката ѝ за твърд Брекзит.

В британски медии вече се появиха информации, че премиерът може да бъде обвинен в шуробаджанащина заради назначаването на брат си в правителството.

Според медиите на Острова Борис Джонсън е направил най-мащабните в съвременната история на Великобритания промени в правителството, без на власт да е дошла друга партия.

Борис Джонсън уволни повече от половината министри от правителството на своята предшественичка Тереза Мей и напълни екипа си с ветерани от лагера на привържениците на излизане на Великобритания от Европейския съюз и поддръжници на свободния пазар от десницата, пише в. „Гардиън“.

Въпреки многократните си настоявания, че изповядва консерватизъм, посветен на цялата нация, Джонсън повери вътрешното министерство на Прити Пател, застъпвала се за връщане на смъртното наказание, а финансовото министерство – на предания тачърист Саджид Джавид, изтъква изданието.

Доминик Рааб, който в своята кампания за лидерския пост привлече медийното внимание с изказването, че не би се нарекъл феминист, е новият външен министър. Джейкъб Рийс-Мог – председател на подкрепящата Брекзит Група за европейски изследвания, оглавила призивите за отстраняване на Мей, е новият лидер на Камарата на общините.

Съперникът на Джонсън за лидерския пост Джереми Хънт и неговите поддръжници станаха жертва на безмилостна чистка. Самият Хънт отхвърли предложение да бъде понижен от външен министър на министър на отбраната и вместо това предпочете да се върне сред редовите депутати.

Джонсън вече смая някои колеги, като обяви, че противоречивият ръководител на кампанията за гласуване за излизане от ЕС на референдума във Великобритания през 2016 г. Доминик Къмингс ще бъде висш съветник в управленския му екип. Къмингс е опитен агитатор и включването му в екипа на Джонсън засили очакванията сред депутатите, че до месеци ще бъдат свикани парламентарни избори, коментира „Гардиън“.

Борис Джонсън извърши най-голямата правителствена чистка от почти 60 години и избра верни поддръжници на Брекзит да му помагат да изведе Великобритания от ЕС на 31 октомври на всяка цена, пише в. „Дейли телеграф“.

Изданието публикува цитат от първата реч на Джонсън като министър-председател, който гласеше: „Хората, които залагат срещу Великобритания, ще претърпят големи загуби.“ Вестникът сравни чистката на новия премиер със сцената на отмъщението от филма „Кръстникът“, която Джонсън неотдавна каза, че му е любим филмов момент.

Според в. „Файненшъл таймс“ Джонсън се е отдал на „забележителен пристъп на политическо кръвопускане“, при който е „разкъсал“ екипа на Мей и се е обградил с твърди поддръжници на Брекзит.

Новият премиер заяви, че Великобритания ще напусне ЕС на , октомври „без ако или обаче“ и извърши правителствена чистка, на фона на която „Нощта на дългите ножове“ на някогашния британски премиер Харолд Макмилан през 1962 г. бледнее, отбелязва изданието.

В. „Сън“ нарича извършеното от Джонсън „Нощта на русите ножове“ и изтъква, че новият министър-председател е направил „най-кървавото преустройство, виждано някога, за да изгради военен кабинет, който да постигне Брекзит“.

В. „Дейли Мейл“ определи действията на Джонсън като „правителствено клане“. Изданието също така обърна внимание на неговата приятелка Кари Саймъндс, която пристигна в премиерската канцелария на „Даунинг стрийт“ облечена в розова рокля.

В. „Дейли мирър“ пише, че Джонсън очевидно е направил своя първи гаф като министър-председател, след като е споделил съдържанието на личния си разговор с британската кралица Елизабет Втора от срещата им в Бъкингамския дворец във връзка с встъпването му в длъжност и съставянето на новото правителство. Той разкрил при обиколка на „Даунинг стрийт“ 10, че тя му казала: „Не знам защо някой би искал този пост.“


image0 (9K)