Борисов ще иска пари от ЕБВР за възраждане на АЕЦ „Белене“

„Имаме два платени реактора, защо да стоят в кашони“, попита Борисов

[ad id=“225664″]

Премиерът Бойко Борисов е готов да бъде възроден проекта АЕЦ „Белене“. Новината той съобщи на съвместната пресконференция с шефа на ЕБВР и лидерите на шестте държави от региона на Западните Балкани, които днес участваха в съвместен Инвестиционен форум на банката, посветен на инвестициите в инфраструктурата на Балканите.

За нас е много важна и енергийната свързаност, посочи българският премиер. Ние имаме едва нови реактора за 2200 мегавата, платени, които стоят в кашони, дали сме за тях 4 милиарда, защо да не бъде изградена новата АЕЦ като балкански проект с общо европейско финансиране. Това ми дойде тази сутрин на ума. И се обръшам към шефа на банката – АЕЦ „Белене“ да бъде изградена с европейско финансиране, посочи Борисов.

„На 1 март сте добре дошли в София. Надявам се да си напишем домашните, да си наложим така схемите, за да привлечем инвеститори“, изтъкна премиерът.

[ad id=“236993″]
„Народите ни да могат да се движат и да се опознават“, каза още той.

Решили сме да опитаме да докажем, че можем да бъдем отличници в ЕС. Това каза премиерът Бойко Борисов на пресконференция с лидерите на страните от Западните Балкани в рамките на Инвестиционния форум, организиран от Европейската банка за възстановяване и развитие в Лондон.

„Интересът на всяка една страна в региона е пряко обвързан с този на другите. Когато имаме дори една държава не член на ЕС веднага възниква проблем“, коментира той. „Европа е достатъчно спокойна, че балканските страни имат лидери, които не само са изградени, но и са доста силни, доказани и проевропейци, за това нашият регион от най-беден и изостанал да стане на необходимото ниво за ЕС“, посочи премиерът.

[ad id=“236999″]

По време на пресконференцията заедно с колегите си Ана Бърнабич, Душко Маркович, Еди Рама, Зоран Заев, Рамуш Харадинай и председателстващият председателството на Босна и Херцеговина Денис Звиздич, Бойко Борисов анонсира, че балканските лидери могат да участват заедно в изграждането на ядрената мощ у нас. Според него всички държави от Балканите могат да се включат и да се търси финансиране от Европейския съюз.

„Дали не бихме могли да помислим за общо финансиране, един балкански проект за електропреносната ни система. Днес ми дойде идея, че това би било чудесно решение за АЕЦ „Белене“. „АЕЦ Белене с европейско финансиране, с акционери всички нас, можем да го преговорим”, каза Борисов. „Имаме 2 платени нови ядрени реактори за 2200 мегавата, платили сме ги и стоят в кашони“, каза още Борисов.

[ad id=“237001″]

Той заяви, че действително може да постигнем диверсификация на Балканите. Хората на Балканите ще ни повярват, когато ни видят с булдозерите, че почваме да строим. Ние сме си дали сметка, че с войни и с доказване кой е по-силен, нищо не е постигнато и сме най-бедните. Затова истински съм щастлив, че сме заедно тук, заяви още Борисов.

В отговор на въпрос на дали вече има яснота относно сроковете и финансирането на коридор №8, Борисов каза: „Рано сутринта направихме с президента (на ЕБВР Сума Сума Чакрибарти – бел. ред.), една среща, за да чуя какъв е интересът на Европейската банка за възстановяване и развитие. Тя има голям интерес. Така че хибридното финансиране ще има успех”.

[ad id=“238430“]

„По-добре да се дадат пари за инфраструктура, за модернизация на Балканите, за хората, които живеят на Балканите, защото бедността довежда до войни. Така че или финансираме и изграждаме едни модерни Балкани, или започваме да се готвим за войни. Или ЕС вадим пари и започваме да строим и започваме да се подготвяме за друго“, коментира Бойко Борисов.

Автор: Валерия Велева

Епицентър.бг

 


image0 (9K)