НАЙ-НОВИ:

Борисов се срещна със зам.-държавния секретар на САЩ Джон Съливан

Премиерът Бойко Борисов се срещна със заместник-държавния секретар на САЩ Джон Съливан. Във фокуса на разговорите бяха сигурността, енергетиката, инвестициите и двустранните отношения, съобщават от пресслужбата на Министерския съвет.

Съливан предаде на Борисов послание от президента Доналд Тръмп за значимостта за САЩ на приятелските и партньорски двустранни отношения с България и високата оценка за тях.

Бойко Борисов отново увери, че България напълно изпълнява поетите ангажименти към НАТО и препотвърди повишаването на разходите за отбрана на 2 процента от БВП до 2024 г., както и за отделяне на повече инвестиции във въоръжение и оборудване, съобщава Нова телевизия.

Съливан пък подчерта, че България е стабилен и предвидим партньор в рамките на Алианса и на двустранна основа и предаде на Борисов послание от американския президент Доналд Тръмп за значимостта за САЩ на приятелските и партньорски двустранни отношения с България и високата оценка за тях.

Акцент в срещата между Борисов и Съливан бе още енергийната сигурност и сътрудничеството между двете страни в тази област. Министър-председателят запозна Съливан с напредъка по интерконектора между България и Гърция, с амбициите на страната ни да съхрани ролята си в преноса и търговията с газ, както и с проекта за АЕЦ „Белене“.

„България води политика, насочена към гарантиране на енергийната сигурност както за страната, така и за ЕС“, заяви премиерът Борисов. Той посочи, че работим активно за енергийна диверсификация и по проектите за газови връзки със съседните страни. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Недоволните блокираха един от мостовете над Дунав. Опитаха да стигнат…