Борисов: Русия и Турция нямат нищо против продължаването на „Турски поток“ към България

Русия и Турция нямат против продължаване на газопровода „Турски поток” в посока към България. Това заяви премиерът Бойко Борисов след срещата си с руския президент Владимир Путин в Москва, цитиран от бТВ.

[ad id=“225664″]

„Президентът Путин ни съобщи, че вчера е разговарял с президента на Турция. Никой няма възражения срещу това „Турски поток” да бъде продължен към България”, посочи той.

Първоначално „Турски поток” трябваше да стига до границата между Турция и Гърция, но от няколко месеца се коментира и вариант през нашата страна към Сърбия.

„Газпром“, „Булгартрансгаз“ и ресорните министри ще търсят формула за доставките и транзита на синьото гориво през хъб, която да удовлетворява и изискванията на Европейската комисия.

[ad id=“263680″]

Путин на свой ред подчерта, че развитието на сътрудничеството с България в сферата на транзита на руския природен газ подпомага енергийната безопасност на Европа. „Обемът на ежегодните доставки (за България – б.р.) съставлява 3 млрд. куб.м. През територията на България преминават транзитните потоци на руски горива към други страни от Югоизточна Европа и има възможности за развитието на сътрудничеството в тази важна сфера”, коментира държавният глава.

Той отбеляза, че на този етап неговата страна е готова да запази и транзитните трасета през Украйна.

По думите му Русия е готова да се върне в проекта за АЕЦ „Белене”, ако той се реализира по пазарни условия.

[ad id=“236993″]

Москва и София ще подпишат специално споразумение за поддръжката на руските военни гробища и мемориали на българска територия, стана ясно още по време на пресконференцията.

Путин специално подчерта, че не е обсъждал с Борисов темата „Скрипал”, като обясни, че това е въпрос, който трябва да се коментира директно с британската страна.


image0 (9K)