НАЙ-НОВИ:

Борисов похвали президента: Последните дни видяхме пълна подкрепа от него

“Правителството продължава приоритетно с инвестиционната програма в жп транспортната инфраструктура. Влакът пести енергия, представлява 100% екологично чист транспорт и ще се спести трафик от стотици хиляди тонове товари”, това заяви премиерът Бойко Борисов, който днес направи няколкочасова инспекцията на ремонтите и строителните работи по проектите от Трансевропейската транспортна мрежа (ТЕН-Т), съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Общо 400 км железопътна инфраструктура ще бъде модернизирана по проектите, които той провери заедно с министъра на транспорта Росен Желязков, финансовия министър Владислав Горанов и вицепремиера Томислав Дончев, докато отново шофираше джип, а в един момент дори се повози в локомотива на влак (защото няма книжка за такъв, по собоствения му коментар – б.р.). През цялото време той се ръкуваше с работници, питаше ги “бачкат ли яко” и какви машини карат, а към един дори се обърна с думите “Здраво, наборе, как е?!” и му пожела да е жив и здрав. Всичко това отново беше предавано на живо във Фейсбук, както по време на предизборната кампания инспекциите по магистралите. Този път обаче атмосферата беше толкова приповдигната, че дори беше разказан виц: “Нали знаеш колко лицеви опори може да направи Бойко Борисов? – Всичките”.

Последваха и добри думи за Румен Радев. “Последните дни видяхме пълна подкрепа на президента. Всичко, което правим, той го промотира съответно в Словения и в Санкт Петербург”, отбеляза премиерът и изтъкна изграждането на интерконекторите и магистралите. “Съжалявам, че върна Закона за предварителното отчуждение, защото всичко това, което говоря, ако го няма този закон, няма да бъде построено, поне следващите 15-20 години. Но да речем, че някой го е подвел”, добави той, като по този начин смекчи тона в полемиката с Румен Радев, с когото особено по време на предизборната кампания си размениха остри задочни реплики.

“Важно е хората да видят свършеното. Ние работим здраво”, каза още премиерът, като подчерта, че с инвестициите в националната жп инфраструктура ще се облекчи трафикът по магистралите.

image0 (9K)

Продължаваме с инвестиционната ни програма и ще отделим 600 милиона лева за закупуването на нови влакове. Вложихме милиарди левове за строежи на жп пътища, за нови контактни мрежи, вече всичко е електроника.

Публикувахте от Бойко Борисов в Вторник, 11 юни 2019 г.

Борисов даде пример с данните от натовареността по магистрала “Тракия” – на националния празник трафикът е бил 53 000 автомобила, а в последния от почивните дни около 24 май – 57 000 автомобила.

В района на гара Белозем пък премиерът направи оглед на извършените строителни дейности в отсечката Скутаре-Оризово. Тя е част от проекта “Рехабилитация на железопътната линия Пловдив-Бургас, фаза2”. В този участък са напълно подновени 28 км жп линия. Изградени са шумозащитни и предпазни стени в гара Маноле и Белозем и едно пешеходно пресичане с осигурен достъп за лица с намалена подвижност. Контактната мрежа е изцяло нова.

По-късно Борисов коментира пред журналисти и темата за новите изтребители, които държавата трябва да купи. Попитан как ще коментира развоя на преговорите със САЩ за самолетите F-16, той отговори: “Има изисквания – ако искаме да сме в НАТО, 2% от БВП трябва да влиза за въоръжение. Като искаш да членуваш в НАТО, трябва да имаш надеждна система за сигурност. Така че купуваме и се пазарим”.

Премиерът добави, че нищо в преговорите не е приключило. “Пазарим се за максимално намаляване на цената на самолетите, за да имаме най-надеждната авиация. Защото, когато имаш голям клас изтребители, тогава влизаш в други планове на НАТО. Примерно нашата фрегата всички я знаят в НАТО и където има учения, тя е винаги там”, коментира още премиерът, цитиран от “Фокус”, пише Дир.бг.

  Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Виж още:
До една седмица ще пристигне официалното предложение за Ф-16, заяви…