Борисов лети за Аман, ще се среща с крал Абдулла II и с премиера Омар Раззаз

Рано тази сутрин министър-председателят Бойко Борисов лети за Аман, започва посещението му в Хашемитско кралство Йордания.

Българският министър-председател ще проведе срещи с крал Абдулла II бин ал-Хусейн и с премиера Омар Раззаз, на които освен двустранни теми от взаимен интерес, ще бъдат обсъдени и актуални регионални и международни въпроси.

Част от ръководената от българския министър-председател делегация в Аман са министърите на културата, на транспорта, информационните технологии и съобщенията и на туризма – Боил Банов, Росен Желязков и Николина Ангелкова.

Визитата на българския министър-председател се провежда в навечерието на 55-тата годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете страни през 1964 година.

Това е и първото посещение на български министър-председател в близкоизточната страна от 17 години насам, посещавана до момента от премиера Симеон Сакскобурготски през 2002 година и от президентите Росен Плевнелиев и Румен Радев съответно през 2016-та и 2018-та година.

Целта на посещението е разширяване на сътрудничеството между България и Хашемитско кралство в политическия, икономическия и културния диалог между двете страни.

Двустранните отношения с Хашемитско кралство Йордания, считано от установяването им през 1964 г., се основават на добри традиции и ползотворно сътрудничество. През последните години е налице висока степен на сходство в политическите позиции по основни регионални и международни въпроси. България цени ключовата роля на Хашемитското кралство и заема последователни позиции по основните предизвикателства в региона на Близкия изток.

Наблюдава се активизиране на диалога на високо и най-високо равнище: през декември 2018 г. българският президент Румен Радев осъществи визита в Аман по покана на крал Абдула II бин Ал-Хусейн. Централните теми бяха задълбочаване на политическия диалог и на двустранните отношения, стимулиране на търговско-икономическото и инвестиционно сътрудничество, партньорството в отбраната и сигурността.

За по-малко от половин година министър Захариева се срещна неколкократно с Айман Сафади, министър на външните работи и емигрантите на Йордания, като двамата обсъдиха възможности за реализиране на потенциал в редица области – сигурност, отбрана, военна индустрия, борба с тероризма, трафик на хора, информационни технологии, образование, туризъм, земеделие, продоволствена сигурност и др. Министрите регулярно обменят мнения по актуалните развития в региона на Близкия изток.

На 31.01.2018 г. в Аман бе подписана нова тригодишна програма за сътрудничество в областта на образованието, науката и културата за периода 2018 – 2020 г.

Понастоящем между страните е създадена Смесена комисия за икономическо сътрудничество, която е приемник на съществуващата до 2007 българо-йорданска Смесена комисия за търговско и икономическо сътрудничество.

Особено значение за националните интереси на България е сътрудничеството с Йордания в областта на сигурността и превенцията на тероризъм.

Макар и немногобройна, общността на завършилите ВУЗ в България йорданци и на смесените бракове на йорданци с български гражданки формират мост за разбирателство между двата народа, както и за активизиране на двустранните отношения. epicenter.bg


image0 (9K)