Борисов към Вучич: Берлинската стена между България и бивша Югославия падна днес

„И ние като германците можем да кажем, че Берлинската стена между България и бивша Югославия днес пада. От днес Сърбия има пристанище Варна, пристанище Бургас и до центъра на Истанбул – няма светофар“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на официалното откриване на новоизградения участък от автомагистралата от българската граница до град Ниш, Сърбия.

От днес Сърбия има пристанище Варна, пристанище Бургас и до центъра на Истанбул – няма светофар, каза Борисов

Трасето е част от Общоевропейския транспортен коридор номер 10. За откриването българският премиер бе поканен от президента на Сърбия Александър Вучич, съобщи пресслужбата на министерски съвет.

Сръбският президент Александър Вучич приветства днес българския премиер Бойко Борисов с думите „Къде си, братко, добре дошъл“.

Вучич посрещна Борисов пред тунела Банцарево на източното разклонение на Коридор 10.

Вучич и Борисов откриха тържествено последния участък от Коридор 10 в Сърбия, който води до границата с България.

Вучич заяви, че „България сега ни е по-близка от всякога“ и че очаква туристи от България.

На церемонията по откриването присъстват сръбският премиер Ана Бърнабич, министри от двете правителства, представители на чуждестранни кредитори и компании, участвали в строителството.

https://www.facebook.com/boyko.borissov.7/videos/2580789058815815/

Източното разклонение на Коридор 10 свързва Сърбия с България, но е важно и като транзитен коридор за движението между Централна Европа и Турция към Близкия изток.

„Днес свързваме Азия и Европа през България и Сърбия“, подчерта премиерът Борисов пред стотиците гости на церемонията. Министър-председателят акцентира, че цялата българска промишленост ще може да ползва този път за Западна Европа и поднесе поздравленията си за откриването му.

„България днес е по-близо от всякога, затова благодаря на министър-председателя Бойко Борисов“, обърна се сръбският президент Вучич към българския премиер. Вучич подчерта, че Сърбия ще се свърже с братска България и чрез „Балкански поток“.

„Без съседите – къщата не може да се опази. С нашите български комшии – пътят ни е отворен. Министър-председателят Бойко Борисов каза, че от днес Сърбия има достъп до пристанищата Варна и Бургас. А той е добре дошъл – и в Пирот, и Ниш“, каза още президентът на Сърбия пред българския премиер и водената от него делегация.

Преди церемонията по откриването премиерът Борисов и президентът Вучич обсъдиха напредъка по важните за региона инфраструктурни проекти.

„От Белград до Бургас няма светофар. От Белград до Истанбул няма светофар. И сега строим от Бургас до Варна да няма светофар. А който е от тая страна завива на София вдясно и стига до Солун през АМ „Струма“, изброи българският министър-председател.

Сръбският президент Александър Вучич говори днес на български език на откриването на Коридор 10, като поздрави българите, живеещи в Сърбия, и българския премиер Бойко Борисов и неговата делегация, предаде Танюг.

Вучич каза, че заради българите, които живеят в Сърбия, но и заради българските гости, иска да се обърне към тях на езика на съседите.

https://www.facebook.com/boyko.borissov.7/videos/2580756202152434/

„Упражнявах се, не се сърдете, че много пъти ще сгреша“, предупреди той преди краткото обръщение и бе прекъснат от аплодисментите на събралите се гости и граждани.

„Бойко, недей много да ми се смееш“, каза след това Вучич.

В кратката си реч на български сръбският президент посочи значението на откритото днес източно разклонение на Коридор 10, което води до границата с България, а след това попита: „Бойко, разбра ли ме?“

Борисов въпреки протокола се качи на трибуната и потвърди „Много добре“ и двамата се прегърнаха.

Сръбският президент даде висока оценка на направеното от правителството на България.

Участъкът, който президентът на Сърбия и българският министър-председател откриха днес, е с дължината 86,9 км, като строителните дейности по изграждането му започват през 2011 г. Стойността на проекта възлиза на 476 млн. евро, а средствата са осигурени от Европейската инвестиционна банка, Европейската банка за възстановяване и развитие, както и от Световната банка.

Изграденото трасе включва 87 моста, 5 тунела (Банцарево, Сопот, Сарлах, склон Пражна и Протон с обща дължина 2,6 км) и 5 детелини. При строежа на участъка са използвани 290 000 кубични метра бетон, 37 000 тона арматура и около 780 000 тона асфалт. Тази магистрала ще свърже двата района – Ниш и Пирот, населени с около 450 000 души, и ще осигури по-лесна връзка на Източна Сърбия с най-близкото летище „Константин Велики“ в Ниш.

С пускането в експлоатация на трасето от българската граница до Ниш или на т.нар. „източно разклонение“ се завършва изграждането на целия участък на транспортния коридор номер 10 през територията на Сърбия.

dnes.dir.bg


image0 (9K)