НАЙ-НОВИ:

Борисов: Критиките на Радев са към Путин, който направи Русия да живее в страх

Премиерът Бойко Борисов отвърна на упрек на президента Румен Радев, че се всява страх сред обществото заради пандемията от коронавирус. “Успешно поколение и достоен живот не се постигат с насаждане на страх и примирение. Силна и модерна държава не се гради с емпатия, а със смелост и дръзновение. Затова нека почетем всекидневната храброст на достойния българин, който изрича истината и не се примирява с несправедливостта и произвола”, каза Радев по-рано в своето приветствие по случай Деня на храбростта. “Това явно не е за мен, а е към президента Владимир Путин, защото той направи така, че Русия да живее в страх. 10 000 заразени на ден, премиера му и министрите му са болни. Значи това е упрек към Борис Джонсън, към президента Доналд Тръмп, Меркел, Макрон, Джузепе Конте – към всички и цялата Европейска комисия (ЕС), която всеки ден съобщава заразените и починалите”, категоричен бе Борисов. Тези лоши хора, които плашат света – никъде няма парад и на 9-и май няма да има парад в Русия. Защо? Защото президентът Путин плаши така хората, според нашия държавен глава. Какво съм уплашил? Кого? Всеки ден давам личен пример и съм сред хората”, добави премиерът.

6 май е празник не само на достойните български военнослужещи, но и на всички храбри хора. Това са лекарите, сестрите, санитарите, лаборантите, инспекторите, полицаите, пожарникарите, социалните работници. Всички, които се борят на първа линия с коронавируса. Храбри са и онези наши съграждани, които отговорно спазват правилата вече толкова време и така спасяват животи. Към днешна дата въпреки нищожните приходи в бюджета, не сме орязали средствата за армията. Модернизацията е факт, дори върховният главнокомандващ го признава. Всяко едно разхлабване на ограничителните мерки в страната става след дълги консултации със специалистите. Позволили сме неща, които могат да вдигнат духа на българите. Трябва да свикнем да живеем така. Но ако бъдем дисциплинирани и се спазват мерките – всичко ще бъде наред.

Публикувахте от Бойко Борисов в Сряда, 6 май 2020 г.

Премиерът Борисов присъства на демонстрациите на военните в Црънча навръх Празника на Българската армия.

Борисов настоя за спазване на “изолационна” дистанция, за да не се налага слагането на маски в този тържествен момент.

Премиерът прие почетния караул. “Здравейте, парашутисти!”, поздрави ги той и допълни: “Ще ви наблюдаваме много внимателно днес”.

Снайперистите от полигона направиха демонстрация пред премиера – стрелба по въображаем противник с късо и остро оръжие.

Командирът на поделението призна, че изпитват затруднения с окомплектоването с патрони, но че в момента върви обществена поръчка и се надява на доставка от 300 000 патрона.

“Колкото сте искали, толкова сме дали. Пишеш 300 – 300 ще имаш”, пък отговори премиерът.

Млад капитан показа оръжието, с което тренират военнослужещите, а Борисов сподели, че една от любимите му марки са пистолетите “Глок”. “Има и “Калашников”, тренирайте с него”, заяви премиерът и допълни: “Все пак “Калашников” ние го произвеждаме. Ако го спрем, ще останат заводите в Карлово без работа и ще трябва да ги затворим. А “Калашников” не е лош автомат”, коментира Борисов.

Последва демонстрация по прикриване на ранен боец и евакуиране.

Борисов, разговаряйки с командира на поделението, отбеляза, че не е “орязал нито една стотинка”. Командирът заяви, че през годината ще бъде изграден нов комплекс, в който да тренират най-елитните формирования на САЩ, Франция, Испания.

“Дали сме ви 6 милиона, първоначално бяха 2,7 млн,. но по български те поискаха още. Дадохме им. И дрон сме ви взели, действайте!”, заяви премиерът.

И добави: “Надявам се наесен да има чудесна казарма. Към днешна дата – с нищожните, бих казал, приходи в бюджета на държавата, не сме съкратили нито един разход. Да са ни живи и здрави всички храбри българи – и тези, които спазваха карантината”, коментира още той.

Капитан Вълчев обясни, че разузнавателният дрон е от най-висок клас, който може да снима от височина 5000 метра. “Това е бъдещето. Няма пилот, няма жертва”, коментира Борисов.

Той поясни, че дава още една звезда на командир Матеев, който от днес вече е ген.-майор. “За всички нас това е изненадващо посещение, но ние го приемаме като доверие към нас”, коментира той.

Бойко Борисов даде изявление пред медиите: “Първо искам да честите Деня на българската армия. Това е Ден на храбростта. Храбри бяха лекарите, полицаите, социалните работници. Всички, които ще работят и за съжаление още дълго ще работят. Днес имаме един антирекорд от 30 000 загинали от коронавируса в Европа. Ако това са загинали при военни действия, ще се водят за най-кръвопролитните.

Борисов отбеляза, че нищо не е преминало в мерките и нищо не се знае как ще се развие заразата. “Но в днешния ден няма да го коментирам Щабът ще го говори утре. А днес ще дискутираме, че 30 000 души са починали в Европа! Печален рекорд! Всяко едно разхлабване на мерките е след дълго говорене със специалистите у нас. Нищо не сме разхлабили допълнително, което да промени рамката в карантината. Това, че позволихме да тичат, да тренират, това означава, че се грижим за физическото здраве. Нищо не сме разхлабили, което да донесе пари в бюджета”.

Премиерът посочи, че няма да се затваря всичко отново. “Ние, ако успяваме да държим тези нива, за да помагаме на хора преминат по-лесно през тази зараза, е само заради това, че бързо и на място потиснахме проблема. И ако не бяха тези безотговорни хора от Холандия… Това е не само недисциплинирано, това е престъпно – да заразиш цял квартал!”.

Борисов отбеляза, че не само той, а и пресцентърът му са без заплати: “Не е честно, не е справедливо – вие да взимате заплати, а ние да не взимаме. Но ако бъдете така добри, до 13-ти ще издържим… Днес е 6 май – Ден на храбростта, да говорим за нещо друго”.

“Никога не е била толкова добре мобилизирана и оборудвана армията. Каквото са поискали, сме им го осигурили. Дето се казва, честит празник и на върховния главнокомандващ”, отбеляза Борисов.

“И главнокомандващият заяви, че модернизацията на армията върви с пълна сила”, заяви премиерът.

„Коментарът на президента Румен Радев, че стабилна държава не бива да се гради в условия на страх явно е упрек към президента Путин, защото той направи така, че в Русия да се живее в страх. Те имат 10 000 заразени на ден, премиерът и министрите му са в болница. Явно е упрек и към Борис Джонсън, към Тръмп, към Меркел, Конте, Макрон и цялата Европейска комисия, която всеки ден дава заразените и починалите. Само за нашия президент е различно“, посочи премиерът.

“Оставям ви, юнаци. Като стане казармата, пак ще се видим”, обърна се Борисов към бойците. “Сега гледам една ливада, магистралите – гледаме ливада, ама строим. Честит празник! Живи и здрави всички! Храбри сте вие, защото всеки ден помагате”, заяви Бойко Борисов. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Полицаи от Шесто РУ отведоха в ареста Жени Калканджиева и…