НАЙ-НОВИ:

Борисов и Радев си стиснаха ръцете в името на здравето на нацията

Премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев проведоха извънредна среща с шефа на Националния оперативен щаб за коронавируса в България проф. Венцислав Мутафчийски.

“България и светът преминават през тежко изпитание, а това налага пълна мобилизация”, поде след срещата Румен Радев. “Епидемията ще подложи на изпитание здравната система и всички социални страни на държавата, които ще трябва да устоят в една кризисна ситуация. Нека изразим своето уважение и подкрепа към българските лекари и медицински сестри и всички специалисти, върху които ляга основната тежест на тази битка. Нашето оцеляване зависи от професионализма им”, подчерта президентът.

“Искам да благодаря на всички българи, които се записаха да участват доброволно в борбата с коронавируса”, каза той.

“Солидарен съм с това, което каза президента, с неговите изводи и заключения за единство.” Това заяви след среща с президента Румен Радев и шефа на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

“Най-важно в момента е да защитим лекарите, медицинските сестри и лаборантите”, каза той и гласи, че ще даде по 1000 лева на месец на всички, които работят с хора, засегнати от коронавируса. “От криза не се излиза по-богат. Затова пресмятаме всеки лев за дълъг период от време, за да можем действително да защитим държавата”, каза Борисов.

Той подчерта, че оставя противоречията назад докато излезем от кризата. Според него е много важно да се мобилизираме, за да се справим със ситуацията.

Министър-председателят пристигна в президентството малко след 11 часа тази сутрин.

Припомняме, че още вчера проф. Мутафчийски анонсира, че ще предложи по-сериозно затягане на мерките заради коронавируса у нас. В емоционална реч той обясни, че осъзнава колко е отговорен пред цяла България и ситуацията опира не до икономически загуби, а до загуби на човешки животи.

По-рано днес стана ясно, че положителните проби у нас за COVID-19 вече са 44, като последната е на мъж във Варна, който скоро се е завърнал от Италия и е имал грипоподобна симптоматика.

Към момента се установява с колко лица е имал контакт след прибирането си. До този момент в страната ни има два смъртни случая на лица с коронавирус – първият е на 66-годишна жена със сърдечни проблеми, а вторият на съпругът й 74-годишен мъж с белодробни проблеми.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Виж още:
Ситуацията на сухопътните границите на европейските страни се променя непрекъснато…