Борисов за бежанците: Те са живи същества, бягат от войната, която ние причинихме

„Ние много ясно и категорично сме заявили, че, спазвайки всички човешки ценности, правата на човека, законността, не можем да влезем нито в говоренето на тези, които искат със сила и оръжие да ги убиваме на границата (б.а – бежанците), нито пък можем да влезем в риториката на тези, които казват – да идват и всеки да се засели там, където е хубаво и му харесва. Истината е някъде по средата. Хората бягат от войните, които ние причинихме – Западът, защото България е член на ЕС и НАТО.

Това коментира в Нови Пазар премиерът Бойко Борисов по проблема с бежанската криза.

„Ние причинихме толкова войни и сега си носим последствията от тях. Затова винаги съм казвал, че нашите дипломати, външната ни политика трябва да бъде коригирана. Няма нищо по-хубаво от мира и тези хора да се върнат по родните си места. Това е моята, на партията и на държавата, в случая, политика. Затова Европейската комисия се съобрази с нас. Не само че даде стотици милиони за нашата граница, но и от тук стартира европейската гранична полиция, което значи, че нашата граница е европейска граница“, посочи министър-председателят.

Той изтъкна, че идеята за изграждане на центровете за мигранти е това да става в близост до границата, за да се улесни обратното им връщане.

„Дадохме над 100 милиона, правим огради, горски пътища, техника, армия, жандармерия, променихме закона – назначаваме над 1000 души. Повече от това не може да се направи. В политиканстването няма нищо градивно. Все пак става дума за живи същества. Това е бедствие, което ние им причинихме и сега теглим последствията“, подчерта министър-председателят.

offnews.bg


image0 (9K)