НАЙ-НОВИ:

Борисов: В големите болници ще бъдат разкрити по 200 легла за COVID болни

“В този момент е изключително важно да осигурим легла за всеки български гражданин, който има нужда от болнично лечение.” Трябва да се действа бързо и решително.

Това обяви премиерът Борисов в трето поредно видео в профила си във Фейсбук. Във видеото се включиха и министъра на туризма Марияна Николова и министъра на здравеопазването Костадин Ангелов.

От думите на Борисов става ясно, че още днес здравният министър ще издаде нова заповед за обособяването на части от болници, които да са специализирани само за лечение на COVID-19.

“Ще има и нова реорганизация в големите болници, като във всяко голямо лечебно заведение ще бъдат разкрити по 200 легла”, добавя Борисов.

“На правителственото заседание вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова ми докладва, че от бранша е изразена готовност в най-кратък срок да бъдат осигурени и легла в хотели при нужда. Такива ще има в цялата страна, а как ще се използват ще решават здравните власти”, поясява още премиерът.

Министър-председателят Бойко Борисов разпореди да бъде създадена необходимата реорганизация за определянето на части от болниците, които да са специализирани само за лечението на COVID-19, както и за готовност на хотелите за настаняване на хора при нужда, съобщи по-късно правителственият пресцентър.

По време на видеоконферентното заседание на правителството премиерът Борисов изиска от министрите максимално бързо да предприемат нужните действия.

В хода на онлайн заседанието министърът на здравеопазването Костадин Ангелов докладва на премиера Борисов, че е провел среща с директорите на болници и още днес ще бъде изработена заповед за реорганизацията, с която ще се гарантира осигуряването на необходимите медицински грижи за българските пациенти с коронавирус в специално обособените за целта части в болниците.

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова информира, че е в ход излъчването на хотели, в които при нужда да бъдат настанявани хора при изчерпване на капацитета на лечебните заведения и до края не деня те ще бъдат конкретно посочени. Такава готовност е налице за София и София-област, но ще бъдат предложени такива места и за територията на цялата страна.

В рамките на заседанието премиерът Борисов постави акцент върху продължаването на инвестициите в българското образование от страна на правителството. Кабинетът отпусна 2,3 млн. лв. на общините за реализиране на 4 образователни програми. С тези средства ще се модернизират 7 професионални гимназии и средни училища, ще се подпомогнат 125 училища за дейности по проследяването на личните постижения на учениците, а 153 учебни заведения ще получат финансиране за помагането на по-плавния преход между отделните етапи на обучение.

„България прие план при Брекзит с или без сделка, много вероятно е да е без сделка и затова трябва много бързо да се направят законодателни дейности и адаптация на нормативните уредби“, посочва премиерът Борисов при гласуването на плана с всички необходими действия по темата на днешното правителствено заседание.

ВИДЕО

  За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
Болен от коронавирус издъхна в линейката след едночасов престой пред…