Борисов бил лековерен като издигнал Манолова за омбудсман

„След изборите ще има още сериозни промени в ГЕРБ“, обеща Борисов.

Изпълнили сме всички препоръки. Но такива проблеми има във всички страни. Затова много от колегите изявиха резерви към това, че само към България и Румъния има такъв механизъм. Това заяви премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов в ефира на бТВ по повод прекратения мониторинг от страна на ЕС към България що се отнася до корупцията и корупционните схеми.

Той коментира изявеното намерение от Еврокомисията да се прекрати евромониторинга над България. Премиерът благодари поименно на шефа на ЕК Жан-Клод Юнкер, на Франс Тимерманс и на Сергей Станишев.

Борисов коментира и протестите срещу утрешния избор на нов главен прокурор. Протестира една политическа партия, отсече Борисов и припомни, че промените, по които сега се извършва изборът, са направени по идея на Христо Иванов като правосъден министър.

Човек на ГЕРБ ли да предложа? Видяхте какво си причиних, като издигнах Мая Манолова за омбудсман. Тя твърдеше, че е аполитична, но сега не е така, няма повече да съм лековерен, добави Борисов.

Борисов обясни, че не е издигнал кандидат за главен прокурор от името на правителството, тъй като не е искал да бъде лицемер и да издигне партиен кандидат под етикета „независим“.

Щях да издигна Емил Радев или Дани Кирилов за главен прокурор. Тях познавам. Но да сложа партиен кандидат, това е недопустимо. За каква независима съдебна система ще говорим тогава, възмути се министър-председателят.

След изборите ще има още сериозни промени в ГЕРБ, заяви Борисов.

Премиерът не вижда нищо драматично в това кмет с три мандата, който се е самозабравил, сега да не бъде избран, добави премиерът и лидер на ГЕРБ.

Сега имаме всички кметове. Това не е нормално. Някъде са поомръзнали, а някъде така се бяха самозабравили, че се наложиха промени. Всичко това сега започва да работи срещу ГЕРБ, но след изборите ще доизчистим партията. Предстоят промени. Навсякъде, където има нужда. Изборите ще ни бъдат добър регулатор. Фандъкова много добре се справи, каза Бойко Борисов.

Нищо драматично няма в изборите. Демокрацията е хубаво нещо, продължи премиерът. И призна, че в началото е усещал липсата на Цветан Цветанов, но постепенно колегите му се справили.

Разделих им по няколко области. Изпълнителната комисия от една бутафорна структура, стана абсолютно реално действаща, каза още Борисов.


image0 (9K)