НАЙ-НОВИ:

Борисов апелира отново: Радев все пак да каже какво мисли за Навални, няма да му се карат

Премиерът Бойко Борисов, който рано тази сутрин отиде на проверка в Министерство на околната среда и водите (МОСВ), където се възмути от грозна картина, случваща се в България, отново подхвана темата от съботния ден за ареста на руския опозиционер Алексей Навални и позицията на българския президент Румен Радев.

“Радев не бе много изчерпателен за случилото се с Навални. Нашата позиция обаче е ясна – той трябва да бъде освободен”, категоричен бе премиерът.

В събота Борисов призова държавният глава да излезе с позиция за станалото в Русия, а реакцията на Радев не закъсня.

Борисов не се трогна нито за битите български протестиращи и журналисти, нито за отравянето на Емилиян Гебрев и други български граждани. В Европарламента се прочу със заканата “да изгори” Елена Йончева, както сам се изразява в записа, а в европейската преса с това, че праща в турските затвори хора, потърсили убежище в Европа. Сега се прави на радетел за демокрация. Защото вече приключи с тази в България, затова “освобождава” други народи”, заяви държавният глава без да заеме позиция за ареста на Навални.

“С нищо не съм засегнал Радев, че да реагира така остро на призива ми. Той все пак е държавен глава на България – най-висша инстанция у нас. Ние не сме като тях да обиждаме. Радев все пак да каже какво мисли по въпроса с Навални, няма да му се карат”, призова Борисов.

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров направи интересна реплика към премиера: “Вие се грижите за цялата държава, а той (Радев) се грижи само за жена си”.

“Важно е да се знае, че с позицията ни ние не разваляме отношенията си с Русия. Заради това нека и Радев си каже позицията – не е страшно”, каза още Борисов.

“Не чух позиция и за изгонените руски дипломати – шестима. Със службите на Великобритания много работим по тази тема. Да, вътрешна тема е (ареста на Навални), но ние защо каним чужди наблюдатели на изборите у нас, за да ги наблюдават? За да могат да бъдат всички абсолютно сигурни, че са честни и прозрачни. С нищо не съм го засегнал Радев, освен да каже каква е позицията на най-висшата институция в държавата”, поясни Борисов.

“Позицията на правителството е незабавно да бъдат освободени хората, които са задържани и това не значи, че си разваляме отношенията с Русия”, подчерта премиерът.

  За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
Луната е в знак Близнаци до 20:53ч на 25 януари…