НАЙ-НОВИ:

Бойко Борисов: Над 350 милиона влязоха в България днес!

„Над 350 милиона евро влязоха в България чрез подписването на този важен договор по плана „Юнкер“, благодарение на този много добре работещ фонд“. Това заяви българският премиер Бойко Борисов на съвместен брифинг с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

[ad id=”263680″] „За мен е голямо удоволствие да бъда отново в този чудесен град и тази страна“, така започна речта си Юнкер. „Бях тук заедно с добрия ми приятел Бойко. Искам да благодаря и на него, и на България за гостоприемството им“. „Искам да се знае, че ние евродепутатите говорим с хората. Та ние имаме петдесето посещение в България сега. Понякога имам чувството, че сме повече по страните из Европа, отколкото в Брюксел. А има много хора, които ни упрекват, че седим там“, поясни още председателят на ЕК.

[ad id=”225664″] „Винаги съм се гордял, че аз съм този, който подписа договора за присъединяването на България към ЕС“, сподели председателят на ЕК, който още вчера се пошегува, че тогава е бил в добро настроение, за което трябва да сме щастливи. „Харесвам не само Бойко и България, но и някои български кулинарни изкушения. Като например шопската салата и луканката. Надявам се, че по време на днешния ми обяд ще мога да им се насладя“, шеговито заяви Юнкер.

По-рано днес се появиха уникални снимки, които показаха как Борисов посрещна Юнкер в МС. Юнкер призна, че са говорили и за газовата ситуация у нас: „Предложихме тази картинка. Може би не я разбирате добре. Това е схемата за газовия хъб на България. Ще я дам на премиера Борисов“.

[ad id=”225664″] В същото време стана ясно, че през втория ден от официалното посещение на Колегиума на Европейската комисия беше подписано споразумение за най-големия до момента проект в България по плана „Юнкер“. Проектът е гарантиран със заем от Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) в размер на 100 млн. евро за предприятието за селскостопански и лекарствени продукти „Биовет“. В резултат на това финансиране ще бъдат създадени 210 работни места в селските райони на България. Споразумението беше подписано от зам.-председателя на ЕК Юрки Катайнен, земеделския министър Румен Порожанов, вицепрезидента на ЕИБ Андрю Макдауъл и Кирил Домусчиев, главен изпълнителен директор на „Хювефарма“, чието дъщерно дружество е „Биовет“. Проектът обхваща проектиране, изграждане и управление на две нови съоръжения – в Пещера и в Разград. В Пещера ще се произвеждат хранителни добавки, ензими, пробиотици и лекарствени препарати за животни. В нов завод в Разград ще се произвеждат ваксини за животни.

Юрки Катайнен заяви: „Благодарение на гаранцията от бюджета на ЕС, ЕИБ е в състояние да предложи този заем на дружеството, в резултат на което ще станем свидетели на по-интензивна научноизследователска и развойна дейност в селските райони в България. Това ще доведе до икономически растеж и откриване на нови работни места“.

Министърът на земеделието Румен Порожанов посочи: „Възможността да бъде реализиран такъв изключително важен проект във ветеринарната сфера е показателен за развитието и перспективата пред българското земеделие“. Вицепрезидентът на ЕИБ Андрю Макдауъл обясни: „Тази операция, осъществена с подкрепата на ЕИБ и на Плана за инвестиции на Европа, ще укрепи конкурентоспособността на водещо предприятие във ветеринарния сектор в България, което ще засили водещата позиция на Европа в областта на здравеопазването на животните“.

Кирил Домусчиев заяви: „Подкрепата на ЕИБ ни позволява да засилим инвестициите си в българското производство, като по този начин подсилва и стратегията ни за изграждане на напълно интегрирана компания за здраве на животните“. Документът беше подписан след общото заседание на Колегиума на европейските комисари и министрите от българското правителство с участието на министър-председателя Бойко Борисов и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

На заседанието са представени резултатите от дискусиите по време на трите клъстърни срещи, проведени по-рано днес. На срещите са обсъдени въпроси в областите външни работи, сигурност и отбрана, миграция и правосъдие; приобщаваща и стабилна Европа, близка до гражданите; конкурентна, иновативна и дигитална Европа. Основни докладчици на трите срещи са заместник министър-председателите Екатерина Захариева и Томислав Дончев и министър Лиляна Павлова.

Източник: Blitz.bg За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
Поради очакваните снеговалежи и влошаването на времето от 13.00 ч.…