НАЙ-НОВИ:

Божков влизал при Горанов с пачки от по 500 евро, а излизал само с пура

Васил Божков публикува във Фейсбук видео с изявление на своята дясна ръка Георги Попов, бивш собственик на ФК “Левски” с когото са в Дубай, за да избягат от съдебно преследване в България. Попов твърди, че Божков е влизал многократно при финансовия министър Владислав Горанов и му е носил големи суми пари в подаръчен плик или в пачки от по 500 евро.

Ето какво пише Божков в профила си във Фейсбук:

“Мина месец откакто подадох сигнал за рекет, изнудване и търговия с влияние от страна на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Менда СТоянова. Прокуратурата все още не е започнала разследване. За сметка на това започна целенасоченото „заличаване“ на ключови свидетели по сигнала. Както е видно и от снощната им „акция“ по друг сигнал – страхуват се, че истината ще излезе наяве. Чуйте един свидетел, когото не могат да заглушат.”

Ето какво казва Георги Попов:

“Неведнъж се е случвало, беседвайки в кабинета на г-н Божков, той да прекъсне разговора, казвайки, че трябва да отиде на среща с Влади (б.а. – Владислав Горанов). А нашите обсъждания ще продължат в колата по пътя към Министерството”, казва Попов във видеото.

Тръгвайки за срещата, той взимаше със себе си предварително подготвен подаръчен плик или слагаше множество пачки с банкноти от 500 евро в якето си и в джобовете си. Г-н Божков влизаше в Министерството без всякакви формалности. Без проверка на багажа му и на самия него. Срещите му траеха пет, десет, до 15 минути. Илизаше, носейки единствено традиционната си пура”.

Това твърди Георги Попов във видео, разпространено в сряда сутринта от официалния профил във Фейсбук на обвиняемия бизнесмен Васил Божков (вижте в края на текста). Попов е един от неговите най-приближени партньори, обвинен също е за участие в организирана престъпна група, водена от Божков, и двамата се укриват в Дубай. Той беше и формалният собственик на мажоритарния дял на “Левски”.

Божков го представя като свидетеля, за когото съобщи преди няколко дни, че може да потвърди, че е плащал такса “помагане” на премиера Бойко Борисов и на финансовия министър Владислав Горанов. За това Божков подаде и сигнал срещу тях в прокуратурата. Той твърди, че е платил около 67 млн. лева за пет години.

Свидетел, който не може да бъде заглушен

Мина месец откакто подадох сигнал за рекет, изнудване и търговия с влияние от страна на Б.М.Б., В.И.Г. и М.К.С.Прокуратурата все още не е започнала разследване.За сметка на това започна целенасоченото „заличаване“ на ключови свидетели по сигнала.Както е видно и от снощната им „акция“ по друг сигнал – страхуват се, че истината ще излезе наяве.Чуйте един свидетел, когото не могат да заглушат.#БъдетеСмели_________________________________________________________🎥📃"Не веднъж се е случвало, беседвайки в кабинета на г-н Божков, той да прекъсне разговора, казвайки, че трябва да отиде на среща с Влади. А нашите обсъждания, ще продължат в колата по пътя към Министерството.Тръгвайки за срещата, той взимаше със себе си предварително подготвен подаръчен плик или слагаше множество пачки с банкноти от 500 евро в якето си и в джобовете си.Г-н Божков влизаше в Министерството без всякакви формалности. Без проверка на багажа му и на самия него.Срещите му траеха пет, десет, до 15 минути. Илизаше носейки единствено традиционната си пура."

Публикувахте от Васил Божков в Вторник, 7 юли 2020 г.

От казаното от Попов в сряда се разбира, че партньорът му е посещавал Министерството на финансите, където влизал без никаква проверка. Няма данни колко често и кога точно се е случвало това.

Интересен детайл е твърдението, че е носел пачки по 500 евро. Досега Божков показваше банкови извлечения за теглени в левове суми. Дали и къде е обменял банкнотите няма информация, още повече че те се изтеглят от обръщение (повече – тук).

С банкноти от по 500 евро обаче бяха пълни чекмеджетата в спалнята на премиера Борисов на разпространените от анонимен подател снимки.

В поста от сряда Божков отново твърди, че в България са започнали да “заличават” ключови свидетели по неговия сигнал за плащания рекет към властта. И заявява, че месец след като го е подал, прокуратурата още не е започнала разследване. Главният прокурор Иван Гешев обаче обяви, че в прокуратурата имало 10 сигнала от укриващия се бизнесмен, и твърди, че те се проверяват, както и че по тях са разпитани Борисов и Горанов.

Божков споменава и “както е видно и от снощната им “акция” по друг сигнал – страхуват се, че истината ще излезе наяве.” Вероятно Божков има предвид влизането в дома на собственика на “Изамет” Илия Златанов – свидетеля по “Осемте джуджета”, който разказа в разследване на Антикорупционния фонд как бизнесът му е взет от бившия шеф на следствието Петър Петров – Пепи Еврото. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Берое приема Славия в предпоследния кръг на efbet Лига за…