Блокадата на подстъпите към „Тракия“ край Стара Загора продължава второ денонощие

Блокадата на подстъпите към автомагистрала „Тракия“ край Стара Загора тече вече второ денонощие. Протестиращите са категорични, че няма да отстъпят от исканията си. Към тях по-късно вчера се присъединиха и демонстранти от Варна и други градове в страната. Протестиращите не искат да блокират магистрала Тракия, а само да излязат на детелината, която свързва пътя с магистралата. Полицията не им вярва и продължава да не ги допуска.

Пътят между Стара Загора и Хасково, както и подстъпът от Стара Загора, който води към магистралата, продължават да са препречени от полицията.

Вчера сутринта се стигна до напрежение, след като един от протестиращите проби блокадата на полицията и се оправи пеша към магистралата, но бе спрян от органите на реда. Предотвратено беше по-голямо стълкновение между демонстрантите и полицията.

Вчера протестиращите изпратиха открито писмо до медиите, с което поискаха да бъдат допуснати на магистрала „Тракия“:

„Вече близо 24 часа сме блокирани на пътя от полиция и жандармерия, които възпрепятстват свободното ни преминаване към АМ „Тракия“. Нашето желание е, в знак на протест, да преминем през пътния възел на магистралата. Това, обаче, се оказва невъзможно, тъй като голям състав на полиция и жандармерия са ни блокирали. Въпреки провокациите от страна на полицията, ние осъзнаваме своята отговорност, разговоряме с тях, с молба автомобили с деца, болни, възрастни хора и специализиран транспорт да бъдат пропускани, тъй като органите на реда блокират свободното им преминаване. Ние, обаче, няма да се откажем от целта си и молим компетентните органи да организират безопасното ни преминаване“.

С уважение: протестиращите от: гр. Стара Загора, гр. Хасково, гр. Казанлък, гр. Сливен, гр. Нова Загора, гр. Ямбол и др.“

Областната дирекция на МВР в Стара Загора обяви категорично, че няма да допуснат протестиращите да блокират магистралата. Комисар Илиян Илиев от „Охранителна полиция“ съобщи, че тъй като „Тракия“ е скоростен път, протестът на нея би бил опасен както за онези, които искат да изразят недоволството си, така и за участниците в движението.

В петък над 200 автомобила се събраха на паркинга на езерото Загорка и с клаксони се отправиха към аутобана. Те стигнаха до новото кръгово в кв. „Кольо Ганчев“, където обявиха, че протестът е приключил, но преминават към гражданско неподчинение.

Протестът се организира във фейсбук групата „Стара Загора иска Оставка“ с ясните и категорични искания – оставка на правителството на Бойко Борисов, оставка на главния прокурор Иван Гешев и предсрочни парламентарни избори.


image0 (9K)