НАЙ-НОВИ:

Работодателите: Тези, които са безработни или не искат, или не могат да работят

„Повишаването на минималния осигурителен праг е вредна и безполезна политика. Така работниците няма да бъдат осигурявани на пълната си заплата и ще получават една част от нея в плик”. Това заяви за „Здравей, България” по Нова телевизия Васил Велев, председателят на АИКБ .

Вчера Асоциацията на организациите на българските работодатели поиска оставката на министъра на труда и социалната политика, Бисер Петков заради административното увеличение на минималния осигурителен доход с 3,9% и повишението на минималната работна заплата на 510 лв. през 2018 г.

„Ръстът на минималните осигурителни доходи е символичен, тъй като вече две години те не се увеличават заради бойкота на работодателите. Никъде в Европа няма толкова висок сив сектор, което е и причината да има тези минимални осигурителни доходи”, контрира Ваня Григорова от КТ „Подкрепа”.

[ad id=”255238″] „Огромна част от бизнеса работи в сенчестата част на икономиката. Това е причината социалният министър да ги вдига с 3,9%, което е много нисък ръст”, допълни тя.

Председателят на АИКБ, Велев подчерта, че разходите на работодателите за служителите им са се увеличили с 11% :

„Ние увеличаваме заплатите три пъти по-бързо, отколкото расте икономиката. Откакто сме в ЕС, заплатите са нараснали три пъти”, твърди представителят на работодателите.

image1 (9K)

В България практически няма безработица, смята той: „Безработни са хора или без никаква квалификация, или не искат да се преместят в съседния град, където има работа за тях. Тези, които са безработни или не искат, или не могат да работят”. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута.

loading...

Вашият коментар

Виж още:
Тина Търнър бе на върха на славата през 60-те години…