НАЙ-НОВИ:

Бившият комик Мариан Шарец е на път да състави правителство в Словения

Шарец, бивш кмет на населено място в Северна Словения, има 15 дни, за да успее да състави кабинета си. В него ще влизат пет партии – леви и лявоцентристки

[ad id=”225664″]

Парламентът на Словения одобри назначаването на Мариан Шарец за нов министър-председател на страната, предава “Ройтерс”, цитирана от “Фокус”.

Бившият комик, който оглави партията „Листа на Мариан Шарец”, е на път да състави правителство на малцинството, с което най-накрая да бъде сложен край на дългия политически застой в страната, последвал след последните парламентарни избори.

40-годишният Шарец е най-младият премиер в историята на Словения. Той бе утвърден на поста с подкрепата на 55 депутати в 90-местния парламент.

Шарец, бивш кмет на населено място в Северна Словения, има 15 дни, за да успее да състави кабинета си. В него ще влизат пет партии – леви и лявоцентристки.

Водената от него политика ще зависи от подкрепата на партията „Левица“, която подкрепи Шарек, но отказа да участва в коалицията. Заедно петте партии от коалицията имат 45 места в парламента. С деветте места на „Левица“ новото правителство ще има тънко мнозинство в законодателния орган в Любляна.

[ad id=”263680″]

Анализаторите вече прогнозираха трудно начало за новото правителство, като се имат предвид противоречивите платформи на партиите в него.

Агенцията припомня, че парламентарните избори в Словения, проведени на 3 юни, бяха спечелени от бившия министър-председател Янез Янша. Крайнодесният политик обаче не успя да си гарантира мнозинство в парламента. Мобилната версия на ЗАРАТА - ТУК

Виж още:
Легендата на соул музиката Арета Франклин почина в сряда, а…