„Бетономорие“: Законът за устройство на Черноморското крайбрежие е много двуличен

Мнозинството в парламента преодоля президентското вето на промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Беше приета и нормативната уредба, която определя устройството на крайбрежието.

България беше една от последните страни, в които нямаше закон, който да регламентира къмпингуването, но то вече е забранено по дюните. Това твърдят от група „Бетономорие“.

В студиото на „България сутрин“ на Bulgaria ON AIRекоактивистът от партия „Зелените“ Петко Ковачев каза, че законът е много двуличен, защото уж цели да запази дюните, но по думите му зад него се крият други интереси.

„Той не решава проблемите нито на дюните, нито на останалите ценни зони. Аз съм от хората, които са противници на това опазването на околната среда да се вкарва в този закон. По-скоро трябва да е обратното – управлението на Черноморското крайбрежие би трябвало да реферира към специалните екологични закони“, посочи Ковачев.

Директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов пък обясни, че намаляването на възможност за къмпингуване ограничава този вид туризъм.

По думите му лесно може да се определи къде да се разполагат кемпери и лесно да се заплаща.

„Законът е приет, сега има година и половина срок, в който да се изработи самият механизъм за къмпингуването. Да определят точно местата, където е възможно това да се случва – предварително, съответно да се заплаща“, обясни Драганов пред Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че може да стане като платените зони за паркиране – ясни граници къде да се къмпингува и плащане чрез SMS. Остава и паяк да доведат.

Петко Ковачев коментира, че това е оптимистична идея и обясни, че дюните, които трябва да се запазят, не се намират на GPS и няма как хората да знаят дали са върху такива и дали извършват нарушения.

Източник: Faktor.bg


image0 (9K)