Берое – Левски винаги носи драматизъм на стадиона под Аязмото

След скандално равенство срещу Левски  през 1970 година извадиха старозагорци от А група

Идва чакания от цяла Стара Загора мач между Берое и Левски, който винаги носи допълнителен заряд независимо в какво състояние се намират двата отбора.. Това съвсем логично ще наелектрезира още повече обстановката по трибуните. Доскорошният любимец на феновете на Берое ще застане срещу любимият им отбор.

След дълго чакане Берое най-накрая счупи каръка само да пада от „сините“ на стадиона под Аязмото. Берое би два пъти поред Левски , след като последната победа беше през далечната 1992 година. Феновета още помнят уникалния мач на 18 септември 2005 година в Стара Загора, когато срещата завърши с рядко срещания резултат в българското първенство – 4:4. Тогава беройци завършиха мача с девет души, а Айзък Куоки вкара три гола на „сините“

Открай време публиката на Берое откровено мрази Левски редом с пловдивския Ботев, а старозагорци да не долюбват Левски си има и причини за това.

Още в града на липите се разказва историята от по старите фенове на Берое, когато през  далечната 1970 г.,  след политическо решение тимът от Стара Загора изпада в „Б“ група. Причината е обикновен на пръв поглед мач Берое – Левски (тогава Левски – Спартак). Спомените за самата среща избледняват, но скандалите ще продължават да носят една по-особена тръпка в срещите между двата тима под Аязмото.
В тогавашния злополучен за Берое ден Левски идва в града на липите като фаворит за първото място. Сините обаче предпочитат да пренощуват в Чирпан. Часове преди мача стадионът под Аязмото е претъпкан с фенове. Началото на двубоя не предвещава драматичния край. Домакините от Берое водят играта и съвсем логично откриват резултата чрез Георги Белчев. Мачът върви към победа за зелено-белите, но идва фаталната 89-а минута. При една от последните атаки сините печелят ъглов удар. Сашо Костов центрира и Добромир Жечев успява да изравни с глава. Преди попадението Кирил Ивков пречи на тогавашния вратар на Берое Тодор Кръстев да улови топката. Според домакините – извън правилата. Страстите са допълнително нажежени секунди преди гола. Сашо Костов взема лимонадено шише от пистата и с актьорско движение имитира, че го хвърля върху хората. Публиката на Берое настръхва, нахлува на терена и окупира сектора около флагчето.
След мача феновете окупират съблекалнята, за да потърсят сметка на съдията Трендафилов, но са  разпръснати с вода от пожарните коли.
За нещастие на Берое на стадиона под Аязмото присъства и министърът на вътрешните работи Ангел Солаков. Известният фен на Левски също отнася доста ругатни. Няколко дни по-късно футболната федерация се събира на заседание, а решението е жестоко – Берое е изваден от  „А“ група.

Решението заварва футболистите на Берое в Русе, където им предстои гостуване на Дунав. След като научава злокобната новина, отборът веднага се прибира в Стара Загора. Няколко дни след това заминава за серия контроли в побратимения съветски град Куйбишев. Целта е прозаична – градът трябва да се успокои след страстите, надхвърлили далеч границата на футболната запалянковщина.
Феновете в Стара Загора могат да бъдат горди с 2 мача срещу Левски в новата история. През 1992 година Берое побеждава 2:1 сините и помага на ЦСКА да вземе титлата. Официалните лица от БФС дълго се чудят дали мачът трябва да бъде игран заради локвите по терена. Гостите от София повеждат, но след попадения на Данчо Митев и Гошо Гинчев Берое успява да спечели мача. През следващия сезон сърцатият защитник преминава именно в Левски. Трансфер на Герена си урежда и нападателят Димитър Трендафилов. Той е с основна заслуга за втория гол, след като отнема топката от краката на Валентни Дъртилов.
През 2001 година Берое отново спря Левски, но двубоят завърши 0:0. Специално заради срещата на пожар в Берое бе картотекиран вратарят на ЦСКА Стоян Колев. Именно той се превърна в герой на срещата, като извади няколко невероятни положения.

Завинаги ще остане в съзнанието на феновете и уникалния мач под Аязмото между Берое и Левски завършил след див екшън на терена 4:4. Мачът се игра на 18 септември 2005 година, а Берое бяха водени от Ханс Кодрич. Интересен факт , че в този уникален във всяко едно отношение двубой игра и Стансилав Ангелов, който отново ще бъде вероятно на терана и в неделя. Ангелов дори вкара втория гол за сините. Берое стигна до равенство 4:4 с Левски, въпреки че игра след 56-ата мин с 9 души. Тогава ганаецът  Айзък Куоки, уши хеттрик във вратата на Левски за 28 минути между 19-та и 47-та , след което беше изгонен за втори жълт картон. Малко по – късно по пътя към съблекалните пое и халфът на старозагорци Людмил Киров, а Левски водеха с 4:3. В 75- та минута хърватинът Виктор Спишич беше съборен в пеналта на Левски и резервата Данаил Митев вкара за 4:4.


image0 (9K)