НАЙ-НОВИ:

Без Менда Стоянова и Горанов бюджетната комисия прие по-нисък ДДС за книги и ресторанти

Комисията по бюджет и финанси подкрепи на първо четене предложението на управляващите за въвеждане на 9% ставка за Данък добавена стойност (ДДС) за хотелиерските и ресторантьорските услуги. На заседанието не присъстваха председателят на комисията Менда Стоянова и министърът на финансите Владислав Горанов, съобщи Канал 3. ГЕРБ и Обединени патриоти се обединиха около идеята като мярка срещу негативните икономически последици от разпространението на коронавируса, а предложението им вече предстои да влезе за обсъждане в пленарна зала, въпреки възраженията на финансовия министър Владислав Горанов.

В позиция, внесена в парламента, от ведомството на Горанов днес предупредиха, че заради промените корпоративният данък може да скочи до 17-18% или ДДС за останалите стоки и услуги да достигне 24 на сто, за да се компенсира загубата в бюджета. Според изчисленията тя може да достигне 1,8 млрд. лева.

Председателят на комисията Менда Стоянова, която също е против промените, не подписа законопроекта, а днес не присъства на заседанието.

От асоциацията на заведенията останаха доволни от днешното решение.

„Ние предлагаме вдигането на минималната работна заплата за нашия бранш от 610 на 800 лева. Тази разлика ще покрие доста голяма част от предвидената загуба. Загубите, изчислявани от Министерството на финансите, са на база 2019 г. Даже и да сме с 20% ставка, 2020 и 2021 година никога няма да бъдат, както беше 2018 и 2019 година – едни от най-силните икономически години“, заяви председателят на асоциацията Ричард Алибегов. От там предлагат още всички фирми, които работят в сферата на туризма, да се регистрират директно по ДДС, което, според тях, ще доведе до „изсветляване“ на бранша.

Освен хотелиерските и ресторантьорските услуги, с 9-процентната ДДС ставка ще се ползват и книгите, включително електронните.

Предстои предложенията да бъдат обсъдени на първо четене в парламента още на утрешното заседание.

Министърът на икономиката Емил Караниколов коментира, че подкрепя временна мярка за ДДС по отношение на секторите, които бяха затворени заради вируса и заради мерките, които правителството предприе – карантините, и съответно невъзможността те да осъществяват дейността си. По думите му такава временна мярка за определен срок дори ще бъде полезна в следващ анализ за това дали има смисъл от подобни мерки занапред.

Министърът каза това в отговор на журналистически въпрос след участието си в блиц контрол в рамките на ресорната парламентарна комисия.

Ако ме питате дали съм за промени в ДДС, а ще ви отговоря така: Да, ако някой ме убеди с анализ, че те ще бъдат полезни за всички сектори, каза министърът и допълни, че анализът трябва да включва дали става дума за определени сектори, дейности в сектори или да бъде еднакъв за всичко.

Емил Караниколов заяви по време на изслушването си от депутатите, че не смята, че министърът на икономиката трябва предварително да одобрява кредити и напомни по време на заседанието на ресорната парламентарна комисията, че не е работа на министър на икономиката да казва на Надзорния съвет и на Управителния съвет на ББР кои кредити и на кого да одобряват. Това би било вмешателство в работата на търговска банка, допълни той и напомни, че ББР е банка по смисъла на закона и си има специален закон.

Министърът припомни за взетото решение за подмяна на управителния съвет на банката, заради заем, отпуснат на колекторска фирма.

Темата за това как работи ББР е от нейното създаване, коментира министърът и допълни, че ако ще се променя ресорният закон, трябва да се намери отговор дали ББР е толкова гъвкава като държавнана банка и дали тя може да предлага на малкия и среден бизнес по-гъвкави форми от всяка друга търговска банка. Ако си отговорим на този въпрос, ще разберем много истини, допълни министърът, цитиран от БТА.

По време на заседанието министърът съобщи, че утре предстои среща с българска фирма, произвела респиратор, който трябва да се впише в Патентното ведомство и да му се извади сертификат за ЕС.

 

  За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
Правната комисия в парламента е отхвърлила предложенията на Обединените патриоти…