НАЙ-НОВИ:

Без ДДС за дарени храни с изтичащ срок

Храната да се дарява, а не да се изхвърля, решиха депутати. Хранителни продукти, дарени до 30 дни преди изтичането на срока на годност, няма да бъдат облагани с ДДС.

Парламентът облекчи режима на облагане с ДДС на дарения на хранителни продукти с наближаващ краен срок на годност. Храните ще влизат в “хранителна банка”, съобщава сайта dir.bg.

Промените в Закона за ДДС са приети на първо четене от Народното събрание със 129 гласа.

Хранителните продукти, които са дарени до 30 дни преди изтичането на срока на годност, няма да бъдат облагани с данък върху добавената стойност (ДДС). Това важи само ако стойността на даренията на година не надхвърлят 0.5% от общия годишен оборот на данъчно задълженото лице /дарител/.

Облекчението ще е в полза на организации за общественополезна дейност с предмет на дейност „хранително банкиране“, както и лица, които предоставят социални услуги и грижи за такива групи.

Дарените храни и хранителни продукти не могат да са предмет на възмездни сделки и се използват единствено с обществена полза, пише в законопроекта. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Богати ли сме, щом си позволяваме все повече да почиваме…