„Безцелно стоене“. Когато те глобят за разходка в парк, а ти си в градинката до тотото

Денонощното магазинче за цигари и алкохол е на няколко метра зад тото пункта на ул. „Вихрен“, която се вижда вдясно

Неделя. Минава 17.00 часа, но заради току що смененото време все още има слънце. Вече 16-и ден в България действа извънредно положение заради пандемията от коронавирус. Отменени са всички културни и спортни събития и са затворени големите търговски центрове, училищата, университетите, баровете и нощните клубове, за да не се събират много хора на публични места. Забранени са и разходките в паркове.

Зачестилите дни с пролетни температури обаче примамват към излизане навън, срещу което МВР отговори с масови глоби. Те пък предизвикаха много оплаквания, че не винаги е ясно по какви критерии полицаите установяват нарушенията. Такъв е случаят с 35-годишния Даниел Красимиров, чието истинско име е променено по негова молба, защото е служител на голяма българска банка и се притеснява случаят да не навреди на работата му.

I Градинката с тотото

На ъгъла между улиците „Вихрен“ и „Александър Пушкин“ в столичния кв. „Павлово“ има малка градинка, която отстои на метри от местния пазар и спирките на автобус 260 и на трамваи 4, 5 и 11. Мястото е възлово, защото през него минава голяма част от потока от хора от вътрешността на квартала към бул. „Цар Борис III“. Освен това в центъра на градинката има тото пункт, а в единия й край – денонощен магазин за цигари, алкохол и кафе. Според действащите по време на извънредното положение заповеди на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и двата обекта имат право да работят.

В неделния ден около тото пункта има няколко човека, привлечени от големия джакпот от 5 млн. лева. От магазинчето излиза млад мъж, носещ цигари и чаша кафе. Той прави няколко крачки и си оставя кафето на близката пейка, за да му сложи захар. Приближава го негов приятел. Поздравяват се от разстояние и палят по цигара, докато разменят няколко думи на слънце.​

Красимиров си оставя кафето на първата зелена пейка малко преди да се окаже глобен

     “ „Обжалвайте ги,
         ще паднат“

„В този момент се появи един цивилен господин. Извади някаква карта, легитимира се набързо и ни поиска личните карти. Естествено – орган на реда, изисква ми документ за самоличност, давам го. Отиде с тях до немаркирана кола, даде ги на една жена вътре и след това каза, че ще ни пише актове за „безцелно стоене“. Второто, което каза, беше: „Обжалвайте ги, ще паднат“, разказва пред Свободна Европа Даниел Красимиров.

На двамата са съставени актове с идентично съдържание: „Около 17.15 часа, гр. София, в парк на ул. „Вихрен“ 2 до магазин за алкохол и цигари лицето нарушава въведената с акт на министъра на здравеопазването заповед РД-143/20.03.2020 г. и заповед РД-01-154/26.03.2020 г., а именно посещението на обществени места, паркове и градинки“. Цитатът е дословен.

Глобата е в размер на 5000 лева и беше въведена заради извънредното положение в член 209а от Закона за здравето. Именно по въпросния текст, по думите на вътрешния министър Младен Маринов, през уикенда и в понеделник са наложени над 400 такива санкции в страната.

     “ „Ние дори не седяхме
        на пейките, просто се бяхме
        спрели на тротоара“

„Ние дори не седяхме на пейките, просто се бяхме спрели на тротоара. Тото пунктът отсреща работи, хората си купуват талони за търкане, че нали сега други няма, а гонят джакпот. Полицаят и на тях им събра личните карти. Но нито носеше предпазна маска и ръкавици, нито стоеше на 2 метра разстояние, докато се легитимираше“, продължава Красимиров.

Извадка от акта, съставен на Даниел Красимиров в неделя

Нито един от тези доводи обаче не минава пред цивилния служител на Шесто районно полицейско управление (РПУ). Подмината е и забележката, че не са се събрали повече от двама души да си говорят, освен това мястото не е парк, а през него се минава, за да отидеш от ул. „Вихрен“ към пазарчето и спирките на градския транспорт.

I „Ама кой ви даде този номер?“

Затова Даниел решава да се възползва от правото си да подаде възражение в 3-дневен срок. На следващия ден отива по обяд в Шесто РПУ заедно с издадения акт. Възраженията са важни, за да обжалва впоследствие пред съда наказателното постановление, което би трябвало да му бъде издадено по акта.

     “ „За какво сте вие?“
        „За възражение за акт“,
        отговарям и усмивката изчезна

„Влизам в районното и вътре ме посреща полицай с „добър ден“ и усмивка. В следващия момент ме пита: „За какво сте вие?“ „За възражение за акт“, отговарям и усмивката изчезна. Насочи ме към „друг колега“. Дойде един млад полицай, обясних му за какво става дума, а той ме насочи към дежурния и ми даде вътрешен номер. Обадих се. „Ама кой ви даде този номер?“ Обяснявам, че ме е насочил негов колега, за да подам възражение по акт за забраната за паркове и градинки. „А, не е този номер, на друг номер ще се обадите!“ Обадих се на другия номер и пак: „На вас кой ви даде този номер?“

След десетина минути лутане между „колеги“ и вътрешни телефонни номера, Красимиров е уведомен, че трябва да подаде възраженията си онлайн заради ограничения достъп до районните полицейски управления във връзка с пандемията. Той обаче настоява, че вече е дошъл и иска да получи входящ номер, за да е сигурен, че ще бъдат прикрепени към акта му.

     “ „Грешката ми беше,
        че казах, че съм се
        консултирал с адвокат

„Грешката ми беше, че казах, че съм се консултирал с адвокат. От този момент нататък тонът се смени и ми беше казано да чакам долу ако държа, но не е ясно колко време. Почаках 15 минути и отидох в пощата, където пуснах възраженията си с препоръчано писмо до районното“, завършва разказа си Красимиров.

I Кой ще издаде постановлението?

По време на няколкото си разговора в Шесто РПУ той така и не успява да разбере кой всъщност трябва да издаде наказателното постановление, с което да му бъде наложена глобата от 5000 лева. Притеснява се да не изпусне срока за обжалване, защото не може да си позволи санкцията – с жена му имат почти 4-годишна дъщеричка, а в момента и двамата не са на работа заради коронавируса и не знаят какви ще са доходите им в следващите месеци.

В член 209а, алинея 4 от Закона за здравето пише, че „наказателните постановления се издават съответно от директора на съответната регионална здравна инспекция, директора на съответната областна дирекция на МВР и кмета на съответната община“.

Свободна Европа попита пресцентъра на МВР кой от тези органи в кои случаи издава постановлението, както и на базата на какъв документи полицаите преценяват къде има паркове, градинки и други пространства, на които е забранено да има хора. Отговори обаче все още не са изпратени.

От другата страна на ул. „Александър Пушкин“ се намират пазарът и спирката „Павлово“

Някои столични районни кметства публикуваха на сайтовете си изчерпателни списъци на местата с ограничен достъп. Това беше поискано от кмета на София Йорданка Фандъкова още на 19 март. На сайта на район „Витоша“, където се намира въпросната градинка до спирката на „Павлово“, обаче липсва подобна заповед.

     “ „Засега пишем актове,
        но какво ще става след това,
        още не е ясно“

Полицаи коментираха неофициално пред Свободна Европа, че все още никой от началниците им не ги е уведомил кой ще издава наказателните постановления по тези глоби. „Пишем актове, но какво ще става след това, засега не е ясно“, споделиха служители от едно от столичните полицейски управления.

На този фон в понеделник вътрешният министър Младен Маринов се опита да успокои медиите, че няма да бъде допуснат хаос по този въпрос: „Издава се наказателно постановление, минава през съдебните фази и отива в НАП за събиране… Не е сложно, вървят си процедурите…“

Към сряда сутринта в света са потвърдени близо 857 000 случая на заразени с COVID-19, починалите са над 43 000, а излекуваните – близо 179 000.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и дарителите, които помагат в борбата с разпространението на коронавируса.

Борис МИТОВ Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. 


image0 (9K)